Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

Tefeci faizi... Tefeci enflasyonu...
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
  • 24 Mayıs 2024 10:18
  • Açıl Sezen
Tefeci faizi... Tefeci enflasyonu...

Son dönemde para politikasının değişmesi, iş dünyası açısından birçok faktörü farklı hale getirdi. İş yapmak gerçekten güçleşti. Maliyetler enflasyon ve genel seçim öncesi uygulanan politikalar nedeniyle çok yükseldi. Aslında önceki yıllarda da ücretler ve mal fiyatları artıyor, ancak bundan kaynaklanan rahatsızlığı işletmeler çok düşük maliyetle kredi bulabildikleri için rahatlıkla sürdürebiliyordu.


Üstelik pazar canlıydı ve yüksek enflasyon döneminde fiyat elastikiyeti şirketlere istedikleri yönde fiyat yapma avantajı tanıyordu.


Şimdi tablo değişti. Maliyetler hâlâ ve hatta daha yüksek. Alınan önlemler sonrasında talepte de küçük küçük azalma başlıyor. Ancak esas fark, TL kredi faizinin ticari tarafta yüzde 60’ların üzerine kaymasında.


Üstelik kurun da reel olarak değer kazanması, dış pazar üzerinden sanayiciyi dezavantajlı hale getiriyor.


Bunun yarattığı baskıyı hisseden iş dünyasının tepkisini anlamak zor değil.


2,5 yıl boyunca çok düşük faizle alınan kredinin artık iş yapmayı mümkün kılmayacak bir faize dönmesi, iş dünyasının bir bölümü tarafından tepkiyle karşılanıyor.


Faizin dışardan yabancı portföy yatırımcısını çekmek için yüksek tutulduğu, döviz kurunun da bu nedenle yukarı gitmesinin engellendiği yönünde bir görüş var.


Bunun arkasından da yabancıya ödenen faizin yüksekliği ve bu paranın çıkmak istediğinde karşılanıp karşılanamayacağı yönündeki sorular geliyor.


Eleştiriler bu şekilde geldiğinde birkaç boyut eksik kalıyor.


Ülke kaynaklarının yüksek faiz ile sıcak paraya ödenmesi, elbette kimsenin, hiçbirimizin isteyeceği bir şey değil. Özellikle bugünkü faiz düzeyi dikkate alındığında, bunun çok çok yüksek bir faiz düzeyi olduğu ortada.


QNB Finansbank ile yaptığımız Dijital Köprü Anadolu Buluşmaları için hafta içinde Adana’daydık. Bir sanayicimiz dedi ki “Bu tefeci faizidir.”


Haklıydı. Ancak memlekette yaşadığımız enflasyon, maalesef tefeci enflasyonu olduğu için maliyet bu düzeyde, onu da unutmamak gerekir.


Faiz düzeyinin yüksekliğini sadece yabancı yatırımcının girişi ile ilişkilendirilmek eksik bir değerlendirmeye neden olabilir.


Faizin yükseliş nedeni, enflasyonun yüksekliğini engellemektir. Yeni program, yükselen faiz ile iki şeyi amaçlıyor. Birincisi paranın fiyatını doğru yerde belirleyerek değer kaybını engellemek ve maliyet enflasyonunu ortadan kaldırmak. İkincisi ise hanehalkına aşırı düşük maliyet ile harcama imkanı neticesinde doğan talep enflasyonunu dizginlemek. Kurun uzun süredir bulunduğu seviye dikkate alındığında, (tartışmalara rağmen) ilkinin başarılı olduğu söylenebilir.


İkincisi için ise şu anda yeterli başarı elde edilemedi. Bu hafta büyüme rakamları geldiğinde, iç talebin büyük olasılıkla güçlü etki yaptığı bir büyüme görmeye devam edeceğiz.
İşin sıcak para boyutuna gelince...


Yapısal olarak ticaret fazlası ve tasarruf fazlası üreten bir ekonomi değiliz. Böyle bir yapıda, büyümeyi finanse etmek için ek kaynak ihtiyacı şarttır. Başka türlü büyümek mümkün değildir.


Ek kaynağı iki şekilde sağlarsınız. İlki yan etkilerini görmezden gelip kendi ekonominizin içindeki koşulları zorlayarak sağlarsınız, ki son üç senedir bunu yaptık... Bunun avantajı kaynak sizin olduğu için bunu sağlarken maliyetini kendiniz belirleyebilmenizdir. O nedenle biz yüzde 64 enflasyon varken şirketlere yüzde 7,5 ile kredi verebildik. Dezavanaj ise bu kaynağın sınırsız olmayışıdır. Kaynağın bitişi, bizi bir ödemeler dengesi krizine götürüyordu. Bunun bittiği görüldüğü için politika değişmek zorunda kaldı.


İkincisi ise dış kaynaktır. Dış kaynağın sağlanabilmesi iyi haber. Kötü haber ise dış kaynak istediğinizde bunun fiyatlamasını koşullardan bağımsız yapamayışınız.


Nasıl ki sanayici iş yapıyor ve koyduğu sermayeye bir getiri elde etmek istiyorsa, portföy yöneticileri için de tablo bundan farklı değil. Yüksek getiriyi elde edebildiği yer neresiyse oraya gidiyor. Girdiği ve çıktığı kur düzeyi kârı açısından belirleyici olduğu için kur istikrarı da onlar açısından önem taşıyor.


Merkez Bankası yerel seçim öncesinde kurun yükselmesini engellemek için döviz satmak zorunda kaldı. Kur 32 liralarda tutuldu.


Seçim bittikten sonra ise bu kez inanılmaz bir döviz girişi başladı. Merkez Bankası bu kez de kuru tutuyor, ancak bu kez daha aşağı gelmesini engellemek için.


Nihayetinde kur dengelendi. Doğru yerde mi dengelendiği çok tartışılır. Ancak Bakan Şimşek’in de söylediği gibi kur bu kadar giriş varken Merkez Bankası almasa 30’lu seviyelerin çok altına gidebilirdi.


Bu seviyenin ihracatçıyı çok zorladığı aşikar. Yabancıya ödenen faizin çok yüksek olduğu da.


Ancak diğer politikanın bedelsiz olmadığını da görmek lazım. Bugünkü yüksek enflasyon, hayat pahalılığı, konut fiyatları, taşıt fiyatları, fiyatlara üç senede eklediğimiz “sıfır”, tutturulamayan maliyetler, çok yükselmesine rağmen vereni de alanı da memnun etmeyen ücretler, hep o politikanın sonucu.


Hangisinin daha yüksek maliyet olduğuna karar vermek gerekir.


Bir sanayici, son üç yıl içinde bu kadar düşük faiz varken para alıp kendine hâlâ sermaye tamponu yaratamadıysa, bu büyük bir işe bakış yanlışıdır. Adana’da bir sanayicimiz şunu söyledi: “2,5 yıl içinde hepimiz ucuz para aldık. Bununla mallar edindik. Kendi aramızdaki sohbetlerde hepimiz aldığımız arsanın çarpı 5, çarpı 10 yaptığını gururla anlatıyoruz. Bu varlıkları bugünler için aldık. Şimdi bunu satarsam yeniden alamam diye düşünüp hâlâ kredi maliyetinden yakınıyorsak, biz yanlış yapıyoruz.”


Üzerine söyleyecek söz yok...


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 31. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 31. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Elektrikli mi, Benzinli mi?
Elektrikli mi, Benzinli mi?
Bugün otomobilini değiştirmek isteyen herkesin aklında aynı soru var: Elektrikli mi, benzinli mi? Sessiz, çevreci ve düşük dolum maliyeti olan elektrikli araçlara ilgi yüksek. Ancak bu sorular akıl karıştırıyor: “Yeterli şarj istasyonu var mı?, “Menzil sorunu ne kadar zorlayıcı”?, “İkinci elde fiyat nasıl olacak?”, “Sürekli göz bataryada hayat geçer mi?”…
Hangimiz Yatırımcı? Hangimiz Oyuncu?
Hangimiz Yatırımcı? Hangimiz Oyuncu?
Sermaye piyasalarımızdaki yatırımcılarımızın büyük çoğunluğu bir yatırım tezi ile yatırım yapmıyor. Sermaye piyasalarını derinleştirmek için paydaşları “oyuncu” kimliğinden “yatırımcı” kimliğine terfi ettirebilmeliyiz.
Çin-ABD Ticaret Gerilimi Kıskacında Avrupa
Çin-ABD Ticaret Gerilimi Kıskacında Avrupa
Çin ve ABD arasındaki ticaret gerilimi artarken Avrupa, derinleşen ticaret gerilimlerinin ortasında bir orta yol arayışında.
Neuralink’in Çip Takılan İlk Hastası: Aklımı Başımdan Aldı
Neuralink’in Çip Takılan İlk Hastası: Aklımı Başımdan Aldı
Noland Arbaugh, Neuralink tarafından geliştirilen ve hastaların düşünceleriyle bir bilgisayarı kontrol etmesini sağlayan beyin implantının hayatını nasıl değiştirdiğini ilk kez açıklıyor.
NASA’dan Geldi Türkiye’nin IoT “Umut”u Oldu
NASA’dan Geldi Türkiye’nin IoT “Umut”u Oldu
Ülkemizde bilimin popülerleşmesinde büyük katkıları olan ve “NASA’da Çalışan Türk” başlıklı haberlerin kahramanı Dr. Umut Yıldız, NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan (JPL) ayrılarak Ocak 2024’te Türkiye’ye döndü. Uzay ve uydu teknolojileri alanında faaliyet gösteren bir Türk şirketi olan Plan-S’de bilimsel araştırmaların başına gelen Yıldız, SpaceX işbirliği ile uzaya dört uydu göndermeye hazırlanıyor. Yıldız, bu heyecanlı süreci Bloomberg Businessweek Türkiye için anlattı.
Bakır Piyasalarında Neler Oluyor?
Bakır Piyasalarında Neler Oluyor?
En önemli endüstriyel metallerden biri olan Bakır, 11 bin 100 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra geri çekildi. Peki fiyatları tarihi zirvelere ne taşıdı? Bakır piyasalarında dalgalanma kalıcı mı? Fiyatların tarihi seviyelerde seyretmesinin Türkiye’ye etkisi ne? Bloomberg Businessweek olarak bakır piyasalarını mercek altına aldık…
NVIDIA Hakkında Bilmemiz Gereken 7 Şey
NVIDIA Hakkında Bilmemiz Gereken 7 Şey
Nvidia, üretken yapay zeka patlamasının tam merkezine oturuyor. Yapay zeka tartışmasına uzak kalanlar için, şirketi bu kadar önemli kılan 7 özelliği sizler için derledik…
Piyasalarda Küçük Balıklar Büyük Av Peşinde
Piyasalarda Küçük Balıklar Büyük Av Peşinde
Bir dönem “dünyada trading kurallarını değiştireceği” düşünülen küçük yatırımcı örgütlenmesi, şimdi yeniden gündemde. “Açığa satışçı” büyükleri sıkıştıran örgütlü küçükler, bu kez kendini bakır vadelilerinde gösterdi…
TCMB’den Piyasaya Üç İnce Ayar
TCMB’den Piyasaya Üç İnce Ayar
Merkez Bankası, piyasadaki fazla likidite, hızla artan döviz kredileri ve çözülme hızı yavaşlayan KKM gibi sorunlara yönelik önemli adımlar attı.
Nükleer Enerjinin Yeniden Doğuşu
Nükleer Enerjinin Yeniden Doğuşu
Holtec, radyoaktif atıklar için depolama fıçıları üreterek işe başlamıştı. Şimdi ise ABD’nin yeni nesil nükleer reaktörlerine güç sağlamak istiyor ve bu yolda eskilerini kapatıyor.
Soğuk Savaş Sonrası Dünya Ekonomisinde Jeo-ekonomik Bloklaşma: IMF Perspektifinden Uluslararası Ticaret ve Doların Geleceği
Soğuk Savaş Sonrası Dünya Ekonomisinde Jeo-ekonomik Bloklaşma: IMF Perspektifinden Uluslararası Ticaret ve Doların Geleceği
Dünya ekonomisinde oluşan yeni kutuplar, ekonomik sistemde hakkaniyete dayalı bir role razı mı olacak, yoksa küresel çatışmaları ve korumacılığı mı körükleyecek?
Yapay Zekânın Geleceği
Yapay Zekânın Geleceği
“Şimdi ben ölüm oldum, dünyaların yok edicisi” Robert J. Oppenheimer
Şirketlerde Yetenekleri Tutabilme Sorunu
Şirketlerde Yetenekleri Tutabilme Sorunu
Şirketlerin son yıllardaki en büyük sorunlarından birisi de yetenekli çalışanları bulmak kadar onları elde tutabilmek. Şirketlerin iş değiştirmekten çekinmeyen yetenekleri elde tutabilmek için çözüm yollarını bulmaları şart.
Yapay Zekâ ve İnsan Odaklı Dijitalleşme
Yapay Zekâ ve İnsan Odaklı Dijitalleşme
Günümüzde üretken yapay zekâ (AI) tabanlı uygulamaların yaygınlaşması ile birlikte toplumun dijitalleşmesi yeni bir seviyeye ulaşıyor. Bu noktada, üretken yapay zekânın ne olduğu ve nasıl işlediği daha da önem kazanıyor.
Teknolojik Gençlerin Ekonomiye Katkısı ve İş Dünyasının Rolü
Teknolojik Gençlerin Ekonomiye Katkısı ve İş Dünyasının Rolü
Eğitim ve kariyer seçimlerinde teknolojinin etkin kullanımı ve bilinçli kararlar almak, hem bireylerin hem de işletmelerin gelecekte başarılı ve mutlu bir yaşam sürmeleri için kritik öneme sahip.
Üç Cisim Problemi - Newton’dan Yapay Zekâya
Üç Cisim Problemi - Newton’dan Yapay Zekâya
Fizikçilerin ve matematikçilerin yüzyıllardır çözemediği üç cisim probleminde cevap yapay zekâda olabilir mi?
Yapay Zeka Belirsizlik Çağına Giriyor
Yapay Zeka Belirsizlik Çağına Giriyor
OpenAI ve Google elde ettikleri yeni birçok ilerlemeyi duyururken, startuplar nereye uyum sağlayabileceklerini anlamaya çalışıyor.