Yapay zekâ (AI) çılgınlığı artık hemen hemen her yerde. Geçen sene ile bu sene arasındaki fark gerçekten inanılmaz boyuta ulaşmış durumda. Belirli bir ısıya ulaşıncaya kadar şekil değiştirmeyen, ama sonrasında bir anda patlayan mısır gibi.
Size sadece bir gün boyunca gelen haberlerden birkaç seçki yapmaya çalışayım:
Uluslararası Para Fonu (IMF) Ocak ayında yazdığı raporda dünyadaki mesleklerin yüzde 40’lık kısmının yapay zekâya “maruz kalacağını”, gelişmiş ekonomilerde bu oranın daha yüksek olacağını öngörmüştü.
Birbirinden farklı alanlarda 4 farklı haber. Her gün bunlar gibi yüzlerce mısır patlıyor. Ve altları boş değil. Bunların kimi başarılı projeler olacak, kimi başarısız.
Bloomberg Intelligence’ın analizine göre, üretken yapay zekâ gelecek sekiz yıl içinde yazılım, donanım, hizmet alanlarında yaklaşık 1,3 trilyon dolarlık gelir üretecek. Bu rakam, dünyadaki toplam teknoloji harcamasının yüzde 10-12’sine denk geliyor. 2023 yılında AI temelli satışların toplam tutarı sadece 64 milyar dolar düzeyinde.
Türkiye’ye gelince...
Bu konuda iş dünyasının farkındalığının geçen 6 ay içinde büyük ölçüde arttığını görmek mümkün. Ancak nereden başlanacağı konusunda henüz fikirler net değil.
Bu da normal karşılanabilir, zira teknoloji henüz gelişim aşamasında ve yeni. Önemli olan doğru kaynakları takip edip izleyerek kendi işinize ve sektörünüze olan etkileri doğru zamanda anlayabilmek. Türkiye’de kamu, e-devlet uygulamasının veri toplama kapasitesinin yüksekliği nedeniyle yapay zekâ adaptasyonu açısından şanslı. Ancak regülatif altyapının oluşturulması, insan kaynağının yapay zekâ ile uyumlu hale getirilmesi açısından bir eylem planı görmüş değiliz. Bunun iki bacağı var. Hem varolan insan kaynağının yapay zekâ ile üretim temasını kullanabilir hale gelmesi hem de yapay zekâ nedeniyle mesleği tehlikede olan insan gücü için yeni yetkinliklerin geliştirilmesi.
Özel sektör, üretimin belirli kademelerinde yapay zekâ uygulamalarını kullanıyor, ancak şu an için haliyle çok primitif fazda olduğunu söyleyebiliriz. Koç GPT, Sasa’nın üretimde yapay zekâ hamlesi gibi örnekleri başlangıç için iyi örnekler olarak sayabiliriz. Benim görmediğim birçok iyi örnek olduğundan da eminim. Bu alanda yapılacak Ar-Ge’ye gerçekten çok ihtiyaç var. Ar-Ge güçlü olacak ki, Ür-Ge ile bunun dönüşümünü sağlama imkânı bulabilelim.
Bir cisim yaklaşıyor ve o cisim doğru hazırlanırsak yapıcı, hazırlanamazsak yıkıcı olacak.
Gora’ya yaklaşan cisim gibi düşünürsek, elimizde toprak, su, ateş var. Dördüncü element olarak istersek “hava”yı kullanıp cismi yok ederiz; istersek “tahta” deyip kaderimizi bekleriz...