Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

Türk Lirası, Dedikleri Kadar Değerli mi Gerçekten?
Bu sorunun cevabını arayacağımız yerlerin başında TL’nin reel değeri geliyor.
  • 31 Mayıs 2024 09:35
  • Burak Kanlı
Türk Lirası, Dedikleri Kadar Değerli mi Gerçekten?

Türk lirası (TL), uygulanan doğru para politikası ve Türkiye ekonomisine dair artan yatırımcı güveni sayesinde bir süredir yataya yakın bir seyir izliyor. Bu durum, tüketiciler için ve fiyat istikrarına ulaşma yolunda sevindirici bir gelişme olsa da, ihracatçılar isyanda! Kur artmayınca, yüksek enflasyon ortamında artan maliyetlerinin uluslararası pazarlarda daha yüksek fiyat vermelerini zorunlu hale getirdiğini, bunun da rekabetçiliklerini önemli ölçüde düşürdüğünü söylüyorlar. Bir grup ekonomist de bu şikayeti haklı buluyor. Haklılar mı? TL aşırı değerli hale geldi mi gerçekten? Ekonomi yönetimi bu konuda ne yapmalı?



Bu soruların cevabını arayacağımız yerlerin başında TL’nin reel değeri geliyor. TCMB’nin hesaplayıp yayımladığı Reel Efektif Döviz Kuru (REDK), Türkiye’nin ve ticaret ortaklarının tüketici enflasyonlarından arındırarak TL’nin reel değerini göstermekte. Reel kurun yükselmesi, TL’nin reel olarak daha değerli hale geldiği, (ticaret bariyerlerinde ve ekonomik verimlilikte yapısal bir değişim olmadığı varsayımıyla) rekabet gücünün azaldığı anlamına gelmekte. REDK’ye göre TL’nin reel değeri son iki yıldır dalgalanmakta olsa da aslında yataya yakın bir seyir izlemiş ve geçmiş ortalamasının da çok altında (Grafik 1).



Şimdi gelelim o kritik ve “can sıkıcı” soruya: Bu verinin hesaplanmasında kullanılan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Türkiye’deki gerçek fiyat seviyesini yansıtmıyor olabilir mi? Birkaç yıldır var olan bu husustaki yaygın ve ciddi şüpheler, TÜFE’yi oluşturan madde fiyatları verisinin yayımlanmamaya başlamasıyla güçlendi. TÜFE’nin, uzun yıllar birlikte hareket ettiği yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), İTO’nun yayımladığı İstanbul fiyat endeksi ve Türk-İş’in yayımladığı yoksulluk endeksinden 2021 yılı ile birlikte belirgin biçimde ayrışmasına bir açıklama getirilememiş olması da not edilmeli (Grafik 2).



Nitekim, alternatif endeksleri baz alarak oluşturduğum reel kur, TÜFE’nin çizdiğinden çok daha farklı bir resim çıkarıyor karşımıza (Grafik 3). Buna göre, TL 2022 yılının başından beri reel olarak değerlenmekte ve hatta Yİ-ÜFE ve Türk-İş endeksleri bazlı reel kur on yıl öncesini yakalamış durumda. On yıl önce, Türkiye’nin kredi notunun çok daha yüksek, likiditenin bol, yatırımcı ilgisinin çok daha yüksek, yapısal sorunların ciddiyetinin çok daha düşük olduğunu da özellikle belirtmek isterim.



TL’deki güçlü değerlenme eğilimini en çarpıcı göstergesi ise, bence, restoran zinciri McDonald’s’ın sattığı Big Mac hamburgerinin Türkiye’deki fiyatının seyri. (“Nereden çıktı şimdi bu” demeyin, Big Mac endeksi 1986 yılında The Economist dergisinin, para birimlerinin değerlerini karşılaştırmak için kullanmaya başladığı, dünyada sıklıkla başvurulan bir göstergedir.). Big Mac’in Türkiye’deki dolar cinsi fiyatı son yıllarda hızla artarak dünya ortalamasının ciddi oranda üzerine çıkmış durumda (Grafik 4).



Sadece bunlar mı? Yüksek faize ve iktisadi faaliyetteki yavaşlama eğilimine rağmen, tüketim malı ithalatının ve yurt dışı seyahat harcamalarının geçmişte görülmemiş seviyelerde gücünü koruyor olması da TL’nin aşırı değerli olduğunu fısıldıyor bize.



Yukarıda bahsettiğim göstergeler, TL’nin reel olarak oldukça değerli hale geldiğini işaret ediyor. Ancak bu durumun Türkiye ekonomisinde dengelerin sağlanması ve enflasyonun kontrol altına alınması için bir gereklilik olduğunu düşünüyorum. Ekonomi yönetimi, birikmiş döviz ve kur korumalı mevduatları eritme, yabancı sermayeyi çekerek döviz rezervlerini riskli seviyelerin üzerine çıkarma ve kontrolden çıkmış beklentileri ve fiyatlama davranışlarını normalleştirme hedeflerine aynı anda ilerlemek zorunda. Bu yolda hiçbir esneklik alanı yok. Bunun için de birinci gereklilik -hatta olmazsa olmaz- kurda istikrar. Bu sebeple kur üzerindeki sıkı kontrol ve ihracatçılar için zorlu koşullar bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.



Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 32. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 32. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Yapay Zekada Testi Kırılmadan
Yapay Zekada Testi Kırılmadan
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
Konkordato Riski Büyüyor
Konkordato Riski Büyüyor
Çek, senet ve krediler açısından 2024 yılında şirketlerin nakit akışında bozulma hızlandı. Çıkan Finansal Yeniden Yapılandırma düzenlemesine rağmen konkordatoların sayısı katlandı. Birçok şirketin alacaklı baskısından kurtulma seçeneğini tercih etmesi, ödeme zincirini tehlikeye atar hale geldi. 2023’te 519 firma konkordato ilan ederken bu yılın nabzını mahkeme ilanları gösteriyor. 3 yılda konkordatoyla ilgili mahkeme kararlarını içeren ilan sayısı 895 iken, Mayıs sonunda rakam ikiye katlandı. Soru şu: Tüm konkordatolar gereklilikten mi? Yoksa kötü niyetli olanlar da var mı?
Küresel Ticareti Altüst Edebilecek Altı ‘Darboğaz’
Küresel Ticareti Altüst Edebilecek Altı ‘Darboğaz’
Bu kritik deniz yollarında yaşanacak aksaklıklar deniz ticaretini alt üst edebilir ve enflasyonu yeniden ateşleyebilir.
Google Ünlü Laboratuvarındaki İcatları Özgür Bırakacak
Google Ünlü Laboratuvarındaki İcatları Özgür Bırakacak
Alphabet, ünlü laboratuvarındaki birçok projeyi bağımsız startuplara dönüştürerek sınırsız icat dönemini sona erdiriyor.
Suudilerin Yeni Hedefi ATP Masters 1000 Turnuvası
Suudilerin Yeni Hedefi ATP Masters 1000 Turnuvası
Suudi Kamu Yatırım Fonu (PIF) destekli bir kuruluş olan SURJ Sports Investment’ın, ATP Masters 1000 tenis turnuvasına ev sahipliği yapmak amacıyla lisans almak için görüşmelerde bulunduğu belirtiliyor. Kaynaklar, organizatör ATP Tour ile zamanlama ve yer konusunda görüşmelerin sürdüğünü ve görüşmelerin olumlu sonuçlanmasının kesin olmadığının altını çiziyor
Avrupa Bankalarının Rusya İkilemi
Avrupa Bankalarının Rusya İkilemi
Avrupa Merkez Bankası, bankalara Rusya’dan çıkışlarını hızlandırmaları için baskıyı artırıyor.
Bankalardan Aradığını Bulamayan İş Dünyası Faktoringe Yöneldi
Bankalardan Aradığını Bulamayan İş Dünyası Faktoringe Yöneldi
Yüksek enflasyonla birlikte gelen miktarsal ve parasal sıkılaşma, şirketleri likidite bulmakta zorlamaya başladı. Çoğu sanayici ya da ihracatçı bu dönemde öz kaynaklarını kullanarak ticaret yapmaya çalışıyor. Öz kaynağı güçlü olmayanlar ise faktöring şirketlerinin kapısını çalıyor.
Borsa Yeni Yıldızını Arıyor
Borsa Yeni Yıldızını Arıyor
2024 yılının yıldızı olan bankacılık sektöründe kâr realizasyonları görülmeye başlarken yatırımcılar yeni yıldızın peşine düştü. Peki bankacılık dışında hangi sektörler bu yıl içerisinde öne çıkabilir?
Rekabet Çağı
Rekabet Çağı
Yapay zekaya ilişkin gelişmeler o kadar hız kazandı ki geleceğe yönelik kurulan senaryolar da bundan payını alıyor. Geliştiriciler son 1 yılda ardı ardına yeni model ve güncellemeler çıkarırken, üretken yapay zekanın henüz kendini e-ticaretin de gerisinde konumlandırması mütevaziliğinden midir bilinmez…
Fırsatçılık Enflasyonu
Fırsatçılık Enflasyonu
Dördüncü yılına giren yüksek enflasyon dönemi, tüketicinin kafasındaki “fiyat algısını” yerle bir etti. İşletmelerin bir bölümü bunu fırsat bilerek fiyatları sürekli, düzenli olarak yukarı çekerek “fırsatçılık enflasyonu” üretiyor. Bir bölümü ise “yerine koyma maliyetini” dikkate alarak fiyatlama yapıyor. Sonuç, kendini her şekilde hayat pahalılığı olarak gösteriyor.
İletişim Bir Bölümün İşi mi?
İletişim Bir Bölümün İşi mi?
Şirketin iletişiminde sürece kurumsal iletişim bölümü kadar, yatırımcı ilişkileri, CEO, CFO ve tüm üst yönetimi hatta yönetim kurulunu dahil edebiliriz
Robot Devrimi Başlıyor: Unitree G1 ile Yeni Bir Dönem
Robot Devrimi Başlıyor: Unitree G1 ile Yeni Bir Dönem
İnsansı robotlar Çinli Unitree G1 modeli ile evlerimize girip hayatımızı değiştirmeye hazırlanıyor
Nöropazarlama ve Yeni Dünyada Tüketici Davranışları
Nöropazarlama ve Yeni Dünyada Tüketici Davranışları
Sinirbilim ve psikolojideki ilerlemeler sayesinde beynin nasıl çalıştığını artık daha iyi anlıyoruz.
İngiltere’de Seçim Yarışı Başlıyor
İngiltere’de Seçim Yarışı Başlıyor
İngiltere, sürpriz bir kararla 4 Temmuz’da erken seçime gidiyor. Anketler, İşçi Partisi’nin 2010 yılından beri ilk kez iktidara gelebileceğini gösteriyor. Erken seçim nedeniyle İngiltere-Türkiye güncellenmiş Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakereleri erteleniyor. İş dünyası, müzakerelerin seçim sonrası hızla tamamlanmasını talep ediyor.
Fakir Bir Ülkede Mutlu Olmak Mümkün Mü?
Fakir Bir Ülkede Mutlu Olmak Mümkün Mü?
Mutlu olmak için öncelikli olarak “ben” değil, “biz” demeyi öğrenmek gerekiyor.
Halka Arzın Hikayesi Olmaz, Patronun Vizyonu Olur
Halka Arzın Hikayesi Olmaz, Patronun Vizyonu Olur
Halka arzdan elde edilen gelirin nasıl değerlendirileceği izahnamede somut bir zemine oturtulmuş olsa bile; bu niyetleri hayata geçirecek olan patronun vizyonudur
Döviz Kredisinde Maliyeti Yarıya Düşürme ‘Opsiyonu’
Döviz Kredisinde Maliyeti Yarıya Düşürme ‘Opsiyonu’
Yüksek finansman maliyeti, şirketleri yeni yol bulmaya itti. Firmalar döviz kredilerinde yüzde 8’ler civarında olan maliyetleri bankalar ile çeşitli opsiyon sözleşmeleri yaparak yüzde 4,5’lara kadar düşürebiliyor