Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Teknoloji

Yapay Zekâ ile Eğitimin Yeniden İnşası: Küresel ve Türkiye Perspektifleri
Yapay zeka destekli eğitim modelleri sayesinde, öğrenci performansının izlenmesi, geri bildirim sağlanması ve öğrenme süreçlerinin optimize edilmesi kolaylaşıyor.
  • 21 Şubat 2025 01:02
  • Ercüment Büyükşener
Yapay Zekâ ile Eğitimin Yeniden İnşası: Küresel ve Türkiye Perspektifleri

Eğitimde devrim niteliğinde bir dönüşümün eşiğindeyiz. Yapay zekâ, küresel eğitim sistemlerini yeniden şekillendirerek, öğrenme deneyimlerini daha kişiselleştirilmiş ve etkili hâle getiriyor. Türkiye de bu dönüşümün ön safl arında yer alarak, yapay zekanın eğitimdeki potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için önemli adımlar atıyor.


Türkiye’de ve dünyada yapay zeka ile eğitimde dönüşüm


Türkiye, yapay zekanın eğitimde kullanımını teşvik etmek için önemli politikalar ve stratejiler geliştirmeye devam ediyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, 2025 yılında dijital ve yapay zekâ temelli programları bulunan üniversite sayısının 20’den 70’e çıkarılacağını açıklamıştı. Bu adım, Türkiye’yi yükseköğretimde yapay zekâ temelli programları en hızlı adapte eden üç ülkeden biri konumuna getirdi. Ayrıca, Akdeniz Üniversitesi gibi kurumlar, “Yüksek Eğitimde Yapay Zekâ Kullanımı” konulu eğitici eğitimler düzenleyerek, akademik kadroların yapay zeka konusunda yetkinliklerini artırmayı hedefliyor.


Dünya genelinde ise, yapay zekanın eğitim sektörüne entegrasyonu hızla artıyor. Global Market Insights’ın verilerine göre, eğitimde yapay zekâ pazarının 2023’ten 2032’ye kadar yüzde 20’lik bir bileşik yıllık büyüme oranıyla 2030 yılına kadar 80 milyar doların üzerinde bir değere ulaşması bekleniyor. Bu büyüme, yapay zekanın eğitim materyallerinin oluşturulmasından öğrenci performansının izlenmesine kadar geniş bir yelpazede kullanılmasından kaynaklanıyor. 2025 yılında yayınlanan global raporlarda yer alan yapay zeka araştırma sonuçları ise çarpıcı. Yapay zeka uygulayan işletmelerin yüzde 90’ının maliyet tasarrufu, yüzde 75’inin ise gelir artışı sağladığı görülüyor. Bu veriler, yapay zekanın eğitim sektöründe de benzer olumlu etkiler yaratabileceğini gösteriyor.


Bahçeşehir Üniversitesi’nin öncü rolü


Bahçeşehir Üniversitesi’nin (BAU), 18 Şubat 2025 tarihinde düzenlediği ve benim de davetli olduğum Yapay Zekâ Yuvarlak Masa etkinliğiyle, eğitimde yapay zekanın rolünü ve geleceğini derinlemesine konuşma fırsatı bulduk. Özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve akademik camiadan yaklaşık 30 uzmanın katıldığı bu etkinlik, 16-17 Nisan 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Uluslararası Yapay Zekâ Zirvesi’nin (Future AI Summit 2025) bir ön hazırlığı niteliğindeydi. Yuvarlak masa toplantısında, özel sektörün ve STK’ların iş yapış biçimlerinin değişimini ele alırken, eğitim dünyasında yapay zeka destekli öğretmenlerin ve akıllı öğrenme sistemlerinin, öğrencilere daha kişiselleştirilmiş bir eğitim deneyimini nasıl sunabileceğini de konuştuk. Yapay zeka destekli eğitim modelleri sayesinde, öğrenci performansının izlenmesi, geri bildirim sağlanması ve öğrenme süreçlerinin optimize edilmesi gibi konularda velilerin yatırımlarının karşılığını daha somut bir şekilde görebilecekleri de önemli gündem maddeleri arasında.


Uluslararası Yapay Zekâ Zirvesi’ne Doğru


Bahçeşehir Üniversitesi’nin Future Campus’ünde 16-17 Nisan 2025 tarihlerinde düzenlenecek olan Future AI Summit 2025, yapay zekânın farklı sektörlerdeki etkilerini ve geleceğini tartışmak üzere global uzmanları bir araya getirecek. Zirvede, eğitimde yapay zekâ uygulamaları, öğrencilerin bu teknolojilerden nasıl faydalanabileceği ve akademik dünya ile profesyonel sektörler arasındaki iş birliğinin nasıl güçlendirileceği gibi konular da ele alınacak. Zirvede girişimcilere de özel bir alan ayrılacak. Ayrıca, sivil toplum kuruluşlarının bu süreçteki rolü ve katkıları da değerlendirilecek. Zirveye, Intel, Adobe, Huawei ve Microsoft gibi dünya çapında tanınan 50’den fazla firmanın katılması bekleniyor. Ayrıca, 120’ye yakın girişimci ve akademisyenin de etkinlikte yer alacağı belirtiliyor.


Bahçeşehir Üniversitesi’nin düzenlediği Yapay Zekâ Yuvarlak Masa etkinliği, eğitimde yapay zekâ entegrasyonunun önemini ve bu alandaki dönüşümün gerekliliğini çok net ortaya koydu diyebilirim. Velilerin eğitim yatırımları konusundaki endişelerini gidermek ve öğrencilere daha kaliteli bir eğitim sunmak adına, yapay zekâ destekli sistemlerin benimsenmesi, gelecekte kritik bir adım olarak görülüyor. Nisan ayında gerçekleştirilecek olan Future AI Summit 2025 ise, bu konuların daha geniş bir perspektifte ele alınacağı ve somut adımların atılacağı önemli bir platform olacak.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
BIST100’deki Her İki Hisseden Biri ya Dipte ya da Zirvede
BIST100’deki Her İki Hisseden Biri ya Dipte ya da Zirvede
Borsa İstanbul’da yaklaşık üç aydır 700 puanlık bir bantta süren yatay seyir hisse seçiminin önemini bir kez daha ortaya koydu. BIST 100 endeksindeki hisselerin yarısı ya zirvesini zorluyor ya da son bir yılın en düşük seviyelerini test ediyor.
Geleceği Şekillendiren 5 Yapay Zeka Teması
Geleceği Şekillendiren 5 Yapay Zeka Teması
Tarihte, satrancı icat eden Hintli matematikçiyle ilgili ünlü bir hikâye vardır. Matematikçi, kraldan mütevazı gibi görünen bir ödül talep eder: Satranç tahtasının ilk karesine bir buğday tanesi, sonraki her karede de önceki karedeki miktarın iki katı kadar buğday konması. Kral ilk bakışta bu talebi küçük görür, ancak tahtanın yarısına gelmeden bu miktarın ülkenin tüm kaynaklarını zorlayacak kadar büyüdüğü anlaşılır. Bugün bu hikâye, yapay zekâ ve katlanarak büyüyen teknolojilerin ekonomide yaratabileceği çarpıcı etkiyi açıklamak için sıkça kullanılıyor.
Trump Yeni Ticaret Savaşının İlk Topunu Ateşledi
Trump Yeni Ticaret Savaşının İlk Topunu Ateşledi
Dünya her sabaha Trump’ın yeni tarife haberleriyle uyanıyor. Otomotivden yarı iletkenlere, keresteden alüminyuma kadar her ürün Trump’ın gazabını tadıyor…
Trump’ın Tarife Taşı Türk Çelik Üreticisini Avrupa’dan Sekerek Vuruyor
Trump’ın Tarife Taşı Türk Çelik Üreticisini Avrupa’dan Sekerek Vuruyor
ABD’nin çelik tarifesi Türk çelik üreticileri için ABD pazarında eşit rekabet koşulları anlamına gelse de daha önemli olan Avrupa pazarında işleri zora sokabilir.
Trump Tarifeleri Tekstilde Fırsat Yaratıyor
Trump Tarifeleri Tekstilde Fırsat Yaratıyor
ABD’nin Kanada ve Meksika’nın dışında Çin ve AB üyelerine getirmeyi planladığı tarifeler, Türk tekstil sektörü için bir ışık oluşturdu. Tekstil sanayicisi ve ihracatçısı, dünyanın en büyük tekstil ithalatçısı olan ülkeden pay almak için kolları sıvadı.
Trump’ın Gümrük Tarifeleri Döviz Ticaretini Hareketlendirdi
Trump’ın Gümrük Tarifeleri Döviz Ticaretini Hareketlendirdi
Bankalar ve hedge fonlar, volatilitenin kârları artırması nedeniyle döviz masalarını güçlendiriyor.
Kayıpların Gölgesinde: Ukrayna Barışının Kazananı Kim Olacak?
Kayıpların Gölgesinde: Ukrayna Barışının Kazananı Kim Olacak?
Ukrayna’da olası barışın gölgesinde, ekonomik ve politik aktörler sahnede yerini alıyor. Peki barışın faturası kime kesilecek? Savaşın ardından yeniden inşa süreci, ekonomik çıkarlar ile siyasi dengeler arasında büyük bir mücadeleye sahne olacak. NATO’nun genişlemesi, Rusya’nın diplomatik hamleleri ve Avrupa’nın güvenlik stratejileri, savaş sonrası siyasi denklemleri belirliyor. Ancak barışın gerçek galibi, halkların refahı mı yoksa küresel güçler mi olacak?
Avrupa Savunmasını Yeniden İnşa Ediyor
Avrupa Savunmasını Yeniden İnşa Ediyor
Avrupalı liderler, savunma gücünü yeniden inşa etmeye çalışıyor. Kıta, askeri harcamalarını artırma ve ABD’ye olan bağımlılığını azaltma yolunda tarihi bir dönüşüm sürecine girerken, AB liderleri savunma fonlarını genişletmek ve NATO içindeki rolünü güçlendirmek için yeni stratejiler geliştiriyor.
Enerji Güvenliği İçin Fişi Çekmek Yetmez
Enerji Güvenliği İçin Fişi Çekmek Yetmez
Rusya-Ukrayna Savaşı ve Trump Başkanlığı gündemin ana belirleyicisi olmaya devam ederken enerji sektörünün arz güvenliğine rakip bir endişesi var, siber güvenlik!
All-Star Her Zaman Bambaşka Bir Çıta
All-Star Her Zaman Bambaşka Bir Çıta
Alperen Şengün All-Star kadrosuna adını yazdıran ikinci Türk oyuncu oldu.
Küresel Ekonomik Hâkimiyetin İhmal Edilmiş Kuramcısı: Unutulmuş İktisatçı François Perroux
Küresel Ekonomik Hâkimiyetin İhmal Edilmiş Kuramcısı: Unutulmuş İktisatçı François Perroux
Avrupa’nın entegrasyon sancıları ve ABD karşısındaki stratejik ikilemleri, Perroux’nun analiz ettiği “hakim ekonomi” kavramıyla hâlâ derin bir yankı buluyor.
Volvo SUV ve Elektrifikasyon Odağında Büyüyor
Volvo SUV ve Elektrifikasyon Odağında Büyüyor
Volvo Cars 2030 yılındaki satışlarının yüzde 90’ının şarj edilebilir otomobillerden gelmesini hedefliyor.
Edison-Ford’un İlk Elektrikli Aracından Günümüze: Elektrikli Araçlarda Hızlanan Değişim
Edison-Ford’un İlk Elektrikli Aracından Günümüze: Elektrikli Araçlarda Hızlanan Değişim
Ford-Edison projesi kısmen batarya sorunları nedeniyle başarısız oldu. Bugünse elektrikli araçlar inanılmaz bir hızla ilerliyor ve şirketler otomobillerde kullanılması hayal edilmemiş batarya hücresi formatları üzerinde çalışıyor.
Portakal Suyunun Tadı Kaçıyor
Portakal Suyunun Tadı Kaçıyor
Portakal suyu Amerikalılara ilk tanıtıldığında, içeceğin güzel tadı onu listelerin en üstüne taşımıştı. Bugün ise sahip olduğu şeker içeriği nedeniyle uzak durulması gereken bir beslenme eğilimi haline geldi.
Bu Şirket Yerel Kış İşletmelerini Batmaktan Kurtarabilir
Bu Şirket Yerel Kış İşletmelerini Batmaktan Kurtarabilir
Daha küçük kayak merkezleri, Epic ve Ikon pass biletlerine daha az kurumsal bir alternatif sunmak için bir araya geliyor.
ABD’nin Gerçek Hayatta GTA Oynayan Ergenleri
ABD’nin Gerçek Hayatta GTA Oynayan Ergenleri
ABD’de bir araba çalındığında, çalan hırsızın bir ergen olma ve aracın Batı Afrika’ya gitme ihtimali oldukça yüksek.