Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

İş Dünyası

Şirket Yöneticileri Yapay Zekayı Kullansa Ne Değişir?
Yapay zeka ile şirket yönetiminde yapılan hataların azaltılması ve şirket içinde farklı departmanların verimliliğini arttırmak mümkün gözüküyor
  • 29 Nisan 2024 11:36
  • Ercüment Büyükşener
Şirket Yöneticileri Yapay Zekayı Kullansa Ne Değişir?

Geçtiğimiz hafta neredeyse tüm Türkiye’nin gündemine giren Patiswiss markasının müşteri ilişkileri ve iletişim krizi gündeme damgasını vurdu. Markanın, hem müşteri gözündeki değerinin hızla düşüşünü, hem de pazarlama iletişimi açısından yapılan yatırımların bir yöneticinin sosyal medya paylaşımı ile yerle bir oluşunu izledik. Tüm bunları iletişim stratejileri, lider iletişimi ya da kriz iletişimi gibi birden çok farklı disiplin açısından değerlendirebiliriz. Fakat ben sizi başka bir noktadan değerlendirmeye davet ediyorum. Neredeyse aylardır hem dünyanın hem de Türkiye’nin gündemini bolca meşgul eden yapay zeka teknolojileri neden bir şirketin yönetim kademesinde bu kadar kritik bir iletişim sürecinin parçası olamıyor? Bu soru aslında yapay zekanın hayatımıza girdiği halde, yönetim ve icra kurullarında halen gerçekçi bir şekilde yer bulamadığını da bizlere gösteriyor. Yapay zekaya soru sormak, cevap almak ve bu cevabı iş hayatımızın içinde kullanmak şu an insan egosu için çok büyük bir kibir problemini de beraberinde getiriyor. Her şeyin en iyisini mağara devrinden bu yana bilen insan, teknolojik gelişmeler ışığında yapay bir zekanın vereceği cevabı/öneriyi kabullenmekte zorlanıyor gibi de gözüküyor.


Krizin başlamasına sebep olan tüketici mesajını sizler için ChatGPT’ye sorarak yanıt istedim. Eğer bu markanın CEO’su kendi egosu ve kibrinden sıyrılarak cep telefonundan ya da bilgisayarından bu durumu sorsaydı nasıl bir akıl alırdı, sizler için bunun simülasyonunu aşağıda paylaşıyorum.


YAPAY ZEKAYA (CHATGPT) SORDUM:


Ben Patiswiss Çikolata markasının CEO’suyum. Senden bir müşterimizin ürünümüz hakkında negatif geri bildiriminin yönetimi konusunda yardım istiyorum. Türkiye’nin önde gelen zincir marketlerinde yüksek bir raf hacmimiz var, sevilen bir çikolata markasıyız. Bir müşterimiz aldığı ürünümüzün paketten küflü çıktığının fotoğrafını Linkedin’de paylaştı ve altına şunu yazdı;


“Bir heves aldığım kahve eşlikçilerime bakın, küflenmiş çikolataya ilk defa şahit oluyorum, üstelik son tüketim tarihine daha var. Muhtemelen tedarik zinciri sürecinde muhafaza koşullarında bir problem var”


Yazdığı bu yazıya bir CEO olarak nasıl bir cevap vermeliyim, bana bu konuda yardımcı olur musun?


YAPAY ZEKA (CHATGPT) CEVABI:


Bu tür bir durumda hızlı ve düşünceli bir yanıt, markanızın itibarını korumanıza yardımcı olabilir. İşte olası bir yanıt önerisi:


“Merhabalar,


Öncelikle, yaşamış olduğunuz bu olumsuz deneyim için üzgün olduğumu belirtmek isterim. Patiswiss olarak, müşterilerimizin ürünlerimizden aldığı keyfi ve kaliteyi her zaman ön planda tutmaktayız. Paylaştığınız fotoğrafı ve detayları gördüğümde, durumun ciddiyetini hemen anladım ve konuyu araştırmak için gerekli adımları attım.


Bahsettiğiniz sorun, muhtemelen tedarik zinciri sürecimizde nadiren karşılaşabileceğimiz bir muhafaza hatasından kaynaklanıyor olabilir. Bu konuda daha detaylı bilgi alabilmek ve size daha iyi hizmet sunabilmek adına, lütfen ürünün lot numarasını ve satın aldığınız yeri bizimle paylaşabilir misiniz? Bu bilgiler, sorunun kaynağını daha hızlı ve etkin bir şekilde belirlememize yardımcı olacaktır. Ayrıca, size yeni bir ürün göndererek yaşadığınız bu olumsuz deneyimi telafi etmek isteriz. İletişim bilgilerinizi özel mesaj yoluyla gönderirseniz, en kısa sürede sizinle iletişime geçerek değişim veya iade sürecini başlatabiliriz.


Müşteri memnuniyeti bizim için çok önemlidir ve bu tür bir deneyimin tekrar yaşanmaması için gereken tüm önlemleri alacağımızdan emin olabilirsiniz.


Yaşananlar için tekrar özür diler, anlayışınız için teşekkür ederim.”


Gündemi meşgul eden ve bir markanın bu kadar derinlemesine etkilendiği bu kriz, ne ilk ne de son kriz olacak. Burada asıl mesele yapay zeka tarafından verilen bir cevabın aslında duygusal zeka öğelerini barındırıyor olduğunu görmemiz. Bu da bize yapay bir zekanın insan kibrinden ve zafiyetinden arındırılmış, duygusal yaklaşımlar içerdiğini göstermekte. Yapay zekanın şirketlerin icra ve yönetim kurullarında yer almasının gerekliliği de bu sebeple giderek daha büyük önem taşıyacak.


Şüphesiz bu bir vizyon ve bakış açısı olarak krizler tarihinde yerini aldı diyebiliriz. Şirketlerin üst düzey yöneticilerinin yönetim kademesinde yapay zekaya bir koltuk ayırması, bu koltuğu şirket içindeki operasyon bilgisi ile besleyerek, çıktı elde etmesi şu an görünen en basit sistem tasarımı gibi gözüküyor. Bu sayede en öncelikli beklenti yapılan hataların azaltılması ve şirket içinde farklı departmanların verimliliğini arttırmak mümkün gözüküyor.


Tam bu noktada şirketlerin yönetim kurullarını oluşturan kişilerin kendisine sorması gereken en kritik soru; tarihler boyunca her şeyin en iyisini bilen insan, ilk defa yapay bir zekanın ve akılın geri bildirimlerini nasıl/ne şekilde kabul edecek ve onu kullanacak? Bu konuda fark yaratan şirketleri ve yöneticilerini zaman içinde hep birlikte göreceğiz.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 27. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 27. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Çölün Ortasında Bir Megalopolis
Çölün Ortasında Bir Megalopolis
Dubai’nin ekonomik çeşitliliği, yenilikçi vizyonu ve sürdürülebilir büyüme stratejileri, şehri küresel bir lider haline getiriyor
İhracatçının Kur Dengesi Bozuluyor
İhracatçının Kur Dengesi Bozuluyor
Avrupa Merkez Bankası ile Fed’in gevşemeye farklı zamanlarda geçiş planıyla gündeme gelecek güçlü dolar, zayıf euro tablosu ihracatçıda tedirginlik yaratıyor
“İşleri Büyütelim"
“İşleri Büyütelim"
Paranın pahalılaşması “işleri büyütelim” demeyi zorlaştırıyor
Türkiye’nin Seçimi
Türkiye’nin Seçimi
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
Nostalji: Türkiye, Tarımda Kendi Kendine Yetebilen Yedi Ülkeden Biridir
Nostalji: Türkiye, Tarımda Kendi Kendine Yetebilen Yedi Ülkeden Biridir
Tarım sektöründeki sorunlar sürerken, enflasyonun tek hanelere indirilmesi güç olabilir
Alman Ekonomik Modelinin Sonu mu?
Alman Ekonomik Modelinin Sonu mu?
Almanya’nın mevcut menfi gidişatı sadece aşağı doğru bir harekete değil, Alman üretim ve mühendislik kabiliyetlerinin yani “Alman Malı”nın parlak geçmişinin de sona yaklaştığına işaret ediyor olabilir
İTÜ’nün ARI’sı Daha Çok Bal Yapmanın Peşinde
İTÜ’nün ARI’sı Daha Çok Bal Yapmanın Peşinde
Türkiye’nin teknoloji alanındaki rekabet gücünü küresel ölçekte artırmayı hedefleyen İTÜ ARI Teknokent, 2030’a kadar teknoloji yaşam merkezine evrilen bir yapı haline dönüşmeyi planlıyor. 2024 yılı içerisinde kendi girişim sermayesi yatırım fonunu kuracak teknoparkın destek mekanizmalarından İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’nde girişimlerin ciroları 200 milyon dolar ve ihracat tutarları ise 115 milyon dolara ulaşmış durumda.
Şirketinizin Piyasa Değerini Algoritmalar mı Belirliyor?
Şirketinizin Piyasa Değerini Algoritmalar mı Belirliyor?
Algoritmalar karmaşıklaştıkça piyasaların dinamiklerini anlamak insanlar için gittikçe zorlaşıyor
Hızlanan Dönüşümde Değişimi Yönetmek
Hızlanan Dönüşümde Değişimi Yönetmek
Elektrikli araçların daha fazla benimsenmesi nedeniyle otomotiv endüstrisi hızlı bir dönüşüm içerisinde ve bu da otomotiv sanayi ile tedarik zinciri ekosisteminde derin değişikliklere yol açıyor.
Hertz’in Tesla Kumarının İbretlik Hikayesi
Hertz’in Tesla Kumarının İbretlik Hikayesi
Bir çift finans uzmanı iflas eden araç kiralama şirketini satın aldı ve elektrikli araç işine girdi. Ne yazık ki neredeyse her öngörüleri yanlış çıktı.
Zaman Nedir?
Zaman Nedir?
Zaman size sıradan, akışkan, sabit akımla akan bir nehir gibi geliyor olabilir. Belki de biz abartıyoruz zaman ve beyin meselesini.
Sosyal Medya İletişim Krizlerini Nasıl Çözersiniz?
Sosyal Medya İletişim Krizlerini Nasıl Çözersiniz?
Türkiye’de her yıl birçok marka veya kişi sosyal medyada iletişim krizi yaşıyor. Her alanda ciddi profesyonellerle çalışılırken bu iletişim krizleri bireysel çabalarla çözülmeye çalışılıyor. Fakat dünyadaki örneklerine baktığımızda iletişim krizleri tam tersi ciddi strateji ve planlarla çözülüyor.
Apple’ın Geri Dönüşüm Programının Karanlık Sırları
Apple’ın Geri Dönüşüm Programının Karanlık Sırları
Apple, aygıt parçalama robotları ve geri dönüşüm yüklenicilerinden oluşan ağını eski aygıtları yeniden kullanmanın daha çevreci bir yolu olarak tanıtıyor. Uzun süren bir mahkeme mücadelesi ve Businessweek araştırması sektörün kirli sırlarına ışık tuttu.
Hesap Lütfen
Hesap Lütfen
Restoran ve kafelerin artan fiyatları tüketicinin sabrını zorlarken işletmeler de bu durumdan çok memnun değil. Yüksek enflasyonun vurduğu yeme içme sektörü, kârını korumakla müşteriyi elinde tutmak arasında bir seçim yapmaya hazırlanırken tüketiciler bu alandaki alışkanlıklarını değiştirmeye başlıyor.
Sermaye Hikâyeye Akıyor
Sermaye Hikâyeye Akıyor
Paranın maliyetinin arttığı, jeopolitik gelişmelerin eski akımların yönünü değiştirdiği ortamda, tüm dünyada portföy yöneticileri hikayesi olan ve güvenli alanlara kaymaya çalışıyor. Gelişen ülkeler arasında ilk sıra kuşkusuz yeni yıldız Hindistan’ın. Ama onun dışındaki “para eden” hikayeler hangi ülkelerde?
Beşiktaş Sahada Atamadığı Çalımı Borsada Attı
Beşiktaş Sahada Atamadığı Çalımı Borsada Attı
Tarihinin kazanma yüzdesi en düşük sezonunu geçiren Beşiktaş, Galatasaray’ın 39, Fenerbahçe’nin tam 35 puan gerisinde bulunuyor. Gerek galibiyet geliri gerekse diğer gelirlerde büyük kayıp yaşayan şirket, yüzde 250 bedelli sermaye artırımı ile gündeme geldi. Ancak hisse tüm olumsuzluklara rağmen hisse getirisinde ezeli rakiplerinin toplamından fazla getiri elde etti. Ta ki, SPK’nın 6 yatırımcıya verdiği cezaya kadar...