Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

İş Dünyası

Yapay Zekanın Enerji Sektöründeki Yeri ve Öneriler
Yapay zekanın enerji sektöründe kullanılması yeni zorlukları beraberinde getirebilir ancak akla hayale gelmeyecek senaryoların hayata geçirmesini de sağlayabilir
  • 21 Haziran 2024 10:21
  • Ali Çınar, SOCAR Türkiye CEO Danışmanı
Yapay Zekanın Enerji Sektöründeki Yeri ve Öneriler

Günümüzde enerji sektörü, yapay zekanın sektörün geleceğinde merkezi bir oyuncu haline gelmesiyle dikkate değer bir devrime tanık oluyor. Zaman içinde insanlar, çeşitli sorunların üstesinden gelmek ve anlamlı çözümler geliştirmek için yapay zekanın kullanıldığı daha sürdürülebilir ve üretken enerji modellerine yöneliyor. Bununla birlikte, son araştırmalar, yapay zekanın enerji sektöründeki işlevine ilişkin mevcut perspektif ve ileriye dönük öngörüler hakkında değerli bilgiler sunuyor. Yapay zeka, optimize edilmiş operasyonlar, yenilenebilir entegrasyon ve varlık yönetimi yoluyla enerji sektörünü dönüştürme konusunda muazzam bir potansiyele sahip. Ancak bilgi boşlukları, beceri eksiklikleri, modern olmayan altyapı ve mali kısıtlamalar gibi zorlukların üstesinden gelmek, yapay zekanın tam etkisini hayata geçirmek açısından kritik düzeyde önem taşıyor.


Yapay zekanın en umut verici uygulamalarından biri, tahmine dayalı analizler ve talebin öngörülebilmesidir. Endüstriyel enerji tüketimini öngörmeye yönelik önceki yöntemler henüz genel anlamda başarı sağlayamadı ve bu durum verimsizliğe ve israfa neden oluyor. Yapay zeka bunu, hava durumu modelleri, geçmiş alım eğilimleri ve gerçek zamanlı kullanım bilgileri gibi büyük miktardaki verileri, tek bir konumda ve bir arada işlemek için makine öğrenimi ve derin öğrenme tekniklerini uygulayarak gerçekleştirir. Yapay zeka, bu kesin veri kümelerini işleyerek son derece öngörülebilir talep tahminleri üretebilir. Ağ sisteminin yönetilmesinde ve arz-talep dengesinin korunmasında yapay zekanın rolünü vurgulayan, benzer alanlarda çalışan birçok uzmanın daha önce de belirttiği gibi; bu tahminler, tutarlılığın iyileştirilmesi, atığın azaltılması ve şebekenin güvenliğinin artırılması açısından kritik öneme sahip.


Yapay zekanın yenilenebilir enerji kaynaklarının ve mikro şebeke bağlantılarının arkasındaki itici güç olması bekleniyor. Şebekede bir sorun oluştuğunda ve devam etmek için yeterli güç olmadığında, işletim mantığını değiştiren bir eylem, ağın bir kısmının bölünmesine ve bağımsız çalışmasına neden olarak zararın büyümesine yol açabilir. Yapay zeka sistemlerinin, yenilenebilir enerji üretim ve tüketiminin tahmin edilmesi, gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilen ayarlamalarla gerekli şebeke dengesinin korunması dahil olmak üzere, elektriğin depolanmasıyla ilgili birçok zorluğun aşılmasına önemli ölçüde katkı sağlaması bekleniyor. Yukarıda belirtilen durum, yapay zekanın şebeke optimizasyonundaki dikkate değer rolüne işaret eden endüstri uzmanları tarafından kanıtlanmıştır. Buna saha seçimi, kaynak planlaması, yaşam döngüsü yönetimi ve uyumluluğun izlenmesi de dahildir.


Ayrıca yapay zeka, Dağıtılmış Enerji Kaynakları’nın (DER’ler) kullanılmasında ve şebekenin akıllı bir şekilde oluşturulmasında giderek daha önemli hale gelebilir. Şebeke merkezi olmayan bir yapıya kavuşurken, tüketiciler çatı üstü güneş panelleri ve elektrikli araçlar gibi dağıtılmış kaynakları benimseme konusunda giderek daha fazla ilerleme kaydediyor ve şebekenin bu dönüşüme uyum sağlaması gerekiyor. Yapay zeka, üreticiler, tüketiciler ve şebekenin eş düzey kullanıcılar arası enerji alışverişinde bulunduğu ve akışın optimize edildiği güç akışı teknolojisini hayata geçirerek, talep yanıtlama yönetimini destekler. Bu durum, yapay zekanın karmaşık operasyonel süreçleri yönetebileceği ve rafineriler ve diğer enerji tesislerindeki bilgilerin tam otomasyonunu sağlayabileceğinin ele alındığı, söz konusu bilgilerle ilişkilendirilen araştırmalarla da kanıtlanıyor.


Yapay zekanın bir diğer olumlu ve öngörülen etkisi ise kestirimci bakım ve varlık yönetimidir. Yapay zeka algoritmaları, sensörlerden ve Nesnelerin İnterneti’ne (IoT) bağlı cihazların istatistiklerinden elde edilen verileri işleyerek, anormal durumları ve hatalı ekipmanla ilişkilendirilen şablonları tespit edebilir. Böyle bir durumda arızanın kesinti oluşturmasının önüne geçilerek, kestirimci bakım gerçekleştirilecektir. Yapay zeka sektörü uzmanları, yapay zekanın kestirimci bakımın iyileştirilmesine, reaktif bakım modellerinin değiştirilmesine ve altyapı yönetimi optimizasyonuna katkıda bulunacağına dair görüşlere sahipler.


Yapay zekanın enerji sektöründe kullanılması yeni zorlukları beraberinde getirebilir ancak aynı zamanda sektörlerin akla hayale gelmeyecek senaryoları hayata geçirmesini sağlayarak endüstriye katkıda bulunacaktır. Karar alıcıların daha fazla teorik bilgi edinmesi gerekliliği, yapay zekanın geliştirilmesinde pratik uzmanlık yetersizliği, modern olmayan altyapı ve yapay zeka teknolojilerinin uygulanmasıyla ilgili mali baskılar bu zorluklardan bazılarıdır.


Yapay zekanın uygulanmasına ilişkin bu sorunları ortadan kaldırarak, yapay zekanın enerji sektöründe en verimli şekilde kullanılabilmesini sağlamak için önerilere ihtiyaç duyulmaktadır. Yapay zekanın başarılı bir şekilde benimsenmesini sağlamak için bu engellerin ortadan kaldırılması gerekir. Bu, karar alıcıların teorik yetkinliklerini geliştirmeye yönelik kapsamlı eğitim ve öğretim programları sağlama, uzmanlık açığını kapatmak için sanayi ve akademi arasındaki ortaklıklar oluşturma ve eskiyen enerji altyapısının modernleştirilmesine yönelik yatırımların teşvik edilmesi yoluyla gerçekleştirilmektedir.


Politika yapıcılar, akademisyenler ve sektör oyuncuları gibi sektörü teşkil eden tüm paydaşlar bir araya gelmeli ve bilgi kazanımını teşvik etmek ve ihtiyaç duyulan pratik uzmanlığı geliştirmek için çalışmalıdır. Ardından taraflar uzmanlıklarını paylaşmalı ve yapay zeka entegrasyonunu desteklemek için modern altyapıya yatırım yapmalıdırlar (Prasad, 2023).


Yapay zekanın makul ve verimli bir şekilde kullanılmasını garanti altına almak için veri gizliliği ihlalleri ve algoritmik önyargılar dahil olmak üzere yapay zeka uygulamasından kaynaklanan etik sorunlar ele alınmalıdır. Özetle, çok çeşitli yapay zeka uygulamalarının kullanıma alınması, enerji sektörünün evriminde mutlaka rol oynayacaktır. Daha fazla verimliliğe, sürdürülebilirliğe ve dayanıklılığa sahip, operasyonel ve dinamik bir enerji sisteminin ortaya çıkarılması için bu süreç; tahmine dayalı analizler, her iki kaynağın rasyonel yönetimi, yenilenebilir enerji kaynaklarının dahil edilmesi ve varlık yönetiminin güçlendirilmesi gibi adımları içermelidir (Tamayo ve diğerleri, 2023).


Yapay zeka teknolojilerinin enerji sektörüne etkisi gelecek için heyecan verici olsa ve insanların enerjiyi üretme, sağlama ve kullanma şeklini değiştirme potansiyelini taşısa da bu süreçle ilişkili riskler mevcuttur. Geleceğin enerjisinde yapay zekanın sağladığı kazanımları elde etmek için inovasyon ve esneklikle desteklenen ekip çalışmasına, güvene ve dürüstlüğe ihtiyaç duyulacaktır.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 35. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 35. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Her Üç Şirketten Biri Ara Zam Yapmayı Düşünüyor
Her Üç Şirketten Biri Ara Zam Yapmayı Düşünüyor
Yılın ilk yarısında enflasyon Merkez Bankası’nın tahminlerini aşarken, gözler ücretlerde yaşanan kaybın telafi edilip edilmeyeceğine çevrildi. Hükümet asgari ücrete ara zamma sıcak bakmazken, özel sektör zam konusunda ikiye bölündü.
Hisseye ‘Yabancı’ Yatırımcı
Hisseye ‘Yabancı’ Yatırımcı
Seçim sonrası hızlanan yabancı sermaye girişi swap ve tahvilde yoğunlaştı. Hisse tarafı trendin dışında kalıyor. Bu durumun sebeplerini ve önümüzdeki dönem beklentilerini uluslararası kurumlara sorduk
Nvidia’yı Zirveye Taşıyan Yapay Zeka Çipiyle İlgili Bilmeniz Gereken Yedi Şey
Nvidia’yı Zirveye Taşıyan Yapay Zeka Çipiyle İlgili Bilmeniz Gereken Yedi Şey
H100 isimli işlemci, tüm endüstrileri dönüştürmeyi vaat ederken geliştiricisi Nvidia’yı dünyanın en değerli şirketi haline getirdi.
Teknolojide Takip Edilecek 8 İsim
Teknolojide Takip Edilecek 8 İsim
Teknolojinin geleceğini şekillendirmede sandığınızdan daha büyük bir rol oynayabilecek startup kurucuları, Büyük Teknoloji yöneticileri, gösterişsiz yatırımcılar ve hatta bir bürokrat. İşte 2024’te teknoloji sektöründe takip edilmesi gereken 8 isim.
Çıkmadan Para Çekmek Bes’i Bozar mı?
Çıkmadan Para Çekmek Bes’i Bozar mı?
Kredide teminat gösterme hakkının ardından toplam büyüklüğü 1 trilyon lirayı geçen 16 milyon katılımcı için bireysel emeklilik fonlarından kısmi çekiş hakkı da 1 Temmuz’da başlıyor. Uzmanlar kısmi çekiş hakkı için en az 5 yıl sistemde olma ve ödeme sonrası 3 yıl sistemde kalma gibi şartları ancak 250 bin katılımcının sağlayabileceği, ilk aşamada bunların da yüzde 10’unun yararlanacağı görüşünde
Önce Çiftçiydik Şimdi Girişimci
Önce Çiftçiydik Şimdi Girişimci
Ekonomi de bir nevi portföydür aslında, riski dağıtmalı, ağırlığı tek bir yere vermemeliyiz
Ev Sahibi Sahalara Dönüyor
Ev Sahibi Sahalara Dönüyor
İki yıldır yürürlükte olan konut kiralarındaki yüzde 25’lik zam tavanı uygulaması 2 Temmuz’dan itibaren kalkacak. Piyasa aktörlerine göre nasıl ki tavana uyum keskin bir şekilde olmadıysa, şimdi yeni duruma da uyum bıçakla kesilir gibi olmayacak... Piyasanın kendi rutinini bulması bir yılı bulacak...
Çalışma Hayatındaki Hızlı Dönüşüm Çalışanları Yorabilir
Çalışma Hayatındaki Hızlı Dönüşüm Çalışanları Yorabilir
Bir yandan teknolojinin hızla gelişmesi ve dijitalleşme, diğer yandan yeni kuşakların yaşam tarzı ve hayata bakışı çalışma hayatında da derin bir dönüşüme neden oluyor
Yapay Zeka ve Teknoloji Detoksu İmkansız Bir Denge mi?
Yapay Zeka ve Teknoloji Detoksu İmkansız Bir Denge mi?
Teknolojinin hızına yetişmek zor olabilir, ancak dengeyi bulmak ve bilinçli kullanım, hem zihinsel sağlığımızı korumanın hem de güncel kalmanın anahtarı
En Uzun Süreli Merkez Bankası Başkanı
En Uzun Süreli Merkez Bankası Başkanı
Uzun ve eşine az rastlanır görev süresinde dikkat çeken Romanya Merkez Bankası Başkanı’nın macerası devam ediyor.
Başarı İçin Liyakat Dışındaki Unsurlara Güveniyoruz
Başarı İçin Liyakat Dışındaki Unsurlara Güveniyoruz
Türkiye’de liyakatin başarı üzerinde etkili olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 26. Bu oran ile 29 ülke içinde son sırada yer alıyoruz
Blue Horizon’un Seyri Cebelitarık’ta Dünya Turuna Dönüştü
Blue Horizon’un Seyri Cebelitarık’ta Dünya Turuna Dönüştü
Hint Okyanusu’nun karışık rüzgarları, akıntılar, otopilot arızaları, Karayip Adaları’nın masmavi sularında pandemi esareti... Tüm bunlar yelkenli teknesi Blue Horizon ile dünya turu yapan kaptan Fatih Aksu’nun yaşadıkları. Beş yıl sonra Türkiye’ye dönen Aksu ile Yedi Denizler’in hikayesini Bloomberg Businessweek Türkiye için konuştuk.
Einstein: İzafiyet Teorisi ve Otonom Araçlar
Einstein: İzafiyet Teorisi ve Otonom Araçlar
Otonom araçların kullanılmaya başlanması ve yaygınlaşmasıyla zaman algımız değişecek.
Motivatör Beyin
Motivatör Beyin
“Çevremde, her şeye kanmaya hazır insanlar var!” - Phineas Taylor Barnum