Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

İş Dünyası

Yapay Zekânın Risklerini İyi Analiz Edebiliyor Muyuz?
Şirketlerin yapay zekâyı risk olarak görmemesi ve gerekli önlemleri almamaları geleceğe yönelik en büyük risklerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
  • 22 Kasım 2024 03:04
  • Yeşim Tohma
Yapay Zekânın Risklerini İyi Analiz Edebiliyor Muyuz?

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Deloitte ve USC Marshall School of Business Peter Arkley Institute for Risk Management tarafından geçtiğimiz Ekim ayında bir çalışma yayınlandı1. Bu çalışmada S&P 500 şirketlerinin son yıllarda yaptıkları risk faktörü açıklamalarının nasıl ele alındığına ve ne yönde evrildiğine yönelik yapılan incelemelerin sonuçlarına yer verildi. Raporda öne çıkan nokta ise şaşırtıcı olmamakla birlikte dünyanın en büyük şirketleri diyebileceğimiz bu şirketlerin yapay zekâyı, etkilediği konu başlıkları itibarıyla oldukça önemli bir risk olarak görmeleri. İncelenen şirketlerin yüzde 60’ı yapay zekâ ile ilgili risklerden bahsediyor. Ancak şaşırtıcı olan şirketlerin önemli bir bölümünün de bundan bir risk olarak bahsetmemesi.


S&P 500 şirketlerinin yapay zekâ ile ilgili en yaygın dillendirdiği risk olarak öne çıkan konu siber güvenlik riski. Siber güvenlik alanında yapay zekâ pazarı hızlı büyüyen bir pazar ve yıllık ortalama yüzde 27,8 artışla 2030 yılında 130 milyar doları geçmesi bekleniyor2. Her ne kadar siber güvenlik alanında yapay zekâ yatırımları hızlı bir şekilde artmaya devam etse de bilgisayar korsanları tarafından yeni ve farklı kullanım şekillerinin ortaya çıkması da bir o kadar güçlü bir tehdit olarak beliriyor. Deloitte ve USC’nin çalışmasına göre şirketler açısından yapay zekânın siber güvenlik ile ilgili risk olabileceğini düşünenlerin yüzdesi 40’ın biraz üstünde. Açıkça söylemek gerekirse bu oranın çok daha yüksek olmasını beklerdim. Yaşadığımız dijital çağda ve giderek artan siber saldırıların ve dolayısıyla artan maliyetlerin gölgesinde her şirketin bunu bir risk olarak görmesi gerektiğini düşünüyorum. Dünya Ekonomi Forumu’nun yakın zamanda yayınladığı bir raporda bu durumu açıklayan şöyle bir ifadeye yer verilmiş: “Gerçek siber dayanıklılığa ulaşmak temelde bir liderlik meselesidir3w”. Şirket yöneticileri tarafından risk olarak değerlendirilmeyen bir konu için de gerekli ciddiyette önlem alınmadığını düşünmek yanlış olmaz. Dolayısıyla raporda, siber güvenliğin şirketlerin yönetim kurullarınca ele alınması gereken ve operasyonlarının merkezinde bir fonksiyon olarak değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapılmış.



Deloitte ve USC’nin çalışmasında bahsi geçen diğer bir başlık olan yapay zekâ riskinin yönetilememesi riskinden bahseden kurum oranı ise sadece yüzde 3. Oldukça düşük bir oran. Yapay zekâ uzmanlarınca ve bu konuya uzun yıllardır yatırım yapan kurumlarca ifade edilen en önemli handikaplardan biri yapay zekâ algoritmalarının şeff af olmaması yani algoritmanın hangi sonuca nasıl ulaştığının tam olarak bilinememesi. Dolayısıyla tam olarak anlamadığımız bir algoritmanın bizleri hangi spesifi k risklere maruz bırakacağını da tam bilemeyeceğiz belki bir süre daha ve bu risklerin yönetilememesi riski de beraberinde gelecek. Ancak riskler konusunda farkındalık arttıkça, etkilerini minimize etmek için de daha etkin yöntemlerin uygulanmasına yönelik çaba da mutlaka artacaktır.


Dolayısıyla, şirketlerin şimdiden riskleri doğru belirlemesi ve bu riskleri gözetecek ve yönetecek etkin kurumsal yönetim yapılarını oluşturması gelecekteki itibarları, finansal başarıları ve rekabet edebilme güçleri açısından önem arz ediyor.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 57. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 57. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Bölünmüş Bir G20 Zirvesi
Bölünmüş Bir G20 Zirvesi
Brezilya’nın Rio de Janeiro kentindeki G20 zirvesi bölünmüş bir zirveydi. Bir tarafta topal ördek Biden’ın temsil ettiği ABD, 18 ülke ve Avrupa Birliği (AB) de diğer taraftaydı. Peki bölünmüşlüğün kaynağı neydi? Trump 2.0’ın gelişiyle dünyanın en büyük ekonomileri dağılmışlığı nasıl toparlayabilir?
Yapay Zeka Endüstrisi Trump’tan Regülasyon Karşıtlığı Bekliyor
Yapay Zeka Endüstrisi Trump’tan Regülasyon Karşıtlığı Bekliyor
Seçilmiş başkanın, teknolojinin geliştirilmesinde güvenliği azami hızın önüne koyan kurallar oluşturma girişimlerini tersine çevireceği yönünde yaygın bir beklenti var.
Piyasa Güvercini Gördü
Piyasa Güvercini Gördü
Merkez Bankası faizi sabit bıraktığı PPK toplantısında söylemini değiştirdi. Piyasa bu değişikliği Aralık ayında faiz indirimi yapılacağı şeklinde yorumladı. Ancak indirimin boyutu ve döngüye dönüşüp dönüşmeyeceği konusunda konsensüs yok.
Dolar Rallisi “Dalgalı Sulara” mı Girdi?
Dolar Rallisi “Dalgalı Sulara” mı Girdi?
ABD seçimlerinin yarattığı iyimserlik zayıflarken, dolar rallisi kritik piyasa göstergelerinde momentum kaybıyla duraklama sinyalleri veriyor.
Borsada Gözler Noel Baba’da
Borsada Gözler Noel Baba’da
2024 yılı Türk hisse senetleri açısından hem zorluklarla hem de fırsatlarla dolu bir yıl oldu. Yüksek enflasyon, faiz politikaları ve küresel riskler piyasa fiyatlamalarını etkilerken, seçim sonrası toparlanma çabaları yatırımcıların umutlarını canlı tuttu. Şimdi gözler, Merkez Bankası’nın faiz politikaları, jeopolitik gelişmeler ve küresel piyasa dinamikleri eşliğinde yıl sonu bilanço performanslarına ve olası bir yılbaşı rallisinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine çevrildi.
“Ucuz” Ama Neye Göre?
“Ucuz” Ama Neye Göre?
TCMB faizleri düşürmeye başlasa bile dünyanın en yüksek faizini veren ülkelerden biri olmaya devam edeceğiz.
Enflasyonun Günah keçisi Asgari Ücret mi?
Enflasyonun Günah keçisi Asgari Ücret mi?
Enflasyonda gerilemenin beklenen hızda gerçekleşmemesi üzerine ekonomi yönetimi asgari ücretin hedef enflasyona endekslenmesini sıkça telaffuz ediyor. Ekonomistlerse ‘Asgari ücrete yıl başında yapılmış olan zam hâlâ enflasyonu etkiliyor olabilir mi’ diye soruyor.
Avrupa Kışa Hazır mı?
Avrupa Kışa Hazır mı?
Avrupa’da enerji krizi derinleşirken Rusya el yükseltmeye devam ediyor. Avusturya’ya doğal gaz tedarikini keseceğini açıklayan Gazprom, Avrupa’nın tek endişesinin Trump tarifeleri olmayacağının kanıtı gibi...
İngiliz Çiftçilere Vergi Şoku
İngiliz Çiftçilere Vergi Şoku
İngiliz çiftçileri sokağa döken veraset vergisi reformları, aile çiftlikleri üzerinde büyük bir yük oluşturuyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin iflası, tarım gelirlerindeki sert düşüş ve artan rekabetle boğuşan sektör, büyük bir dönüşümün eşiğinde.
Yatırımcı “Evine” Geri mi Dönüyor?
Yatırımcı “Evine” Geri mi Dönüyor?
TCMB’nin faiz indirimlerine başlamasının fiyatları yeniden yükselteceği beklentisiyle geleneksel yatırımcılar yönünü tekrar gayrimenkule çevirdi.
Togg’da Yeni Hedef Avrupa
Togg’da Yeni Hedef Avrupa
İç pazarda hedeflediği büyüme hızını yakalayan Togg ihracat hazırlıklarına başladı.
Berlin Duvarı’nın Yıkılışı, Küreselleşmenin Yükselişi ve Günümüz Korumacılığı
Berlin Duvarı’nın Yıkılışı, Küreselleşmenin Yükselişi ve Günümüz Korumacılığı
Berlin duvarının 9 Kasım 1989’da yıkılması, yalnızca Doğu ile Batı Almanya’yı ayıran bir duvarın ortadan kalkması değil, 30 yıl boyunca ayrı düşen bir halkın birleşmesini ve küreselleşmenin başlangıcını simgeleyen tarihi bir dönüm noktasıdır. Doğu ve Batı’yı ayıran Berlin Duvarı, 1961-1989 yılları arasında şehri Doğu Almanya ile Batı Almanya arasında bölüyordu. Duvarın yıkılması, yalnızca Almanya’nın değil, dünya ekonomilerinin önündeki engellerin de kalktığı yeni bir çağın başlangıcı oldu.
Ticaret Savaşlarından Nükleer Seçeneğe: Aptallığın Temel Yasalarını Çipolla Üzerinden Okumak
Ticaret Savaşlarından Nükleer Seçeneğe: Aptallığın Temel Yasalarını Çipolla Üzerinden Okumak
Cipolla’nın teorilerinin küresel ekonomideki temel gidişatı sorgulamamıza olanak tanıyor.
Elon Musk’ın Yeni Projesi: Trump Hükümeti
Elon Musk’ın Yeni Projesi: Trump Hükümeti
Seçilmiş başkanın kampanyasına en az 132 milyon dolar yatıran dünyanın en zengin adamı, ABD hükümetine para kaybeden bir sosyal ağmış gibi davranmaya hazırlanıyor.
Trump İşçi Sınıfı ve Wall Street’e Aynı Anda Hitap Edebilecek mi?
Trump İşçi Sınıfı ve Wall Street’e Aynı Anda Hitap Edebilecek mi?
Donald Trump vaatlerinin sonucu olarak plütokratik popülizm yapmaya çalışıyor ama evdeki hesap çarşıya uymuyor.
Trump’ın Başkanlığı Avrupa’yı Uykusundan Uyandırabilir
Trump’ın Başkanlığı Avrupa’yı Uykusundan Uyandırabilir
İkinci bir Trump yönetimi bölge için bir felaket gibi görünüyor. Öte yandan bu durum kıtayı sonunda uyuşukluktan kurtarabilir.
CEO’lar Trump’la Geçecek Dört Yılın Kaosuna Hazırlanıyor
CEO’lar Trump’la Geçecek Dört Yılın Kaosuna Hazırlanıyor
Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesiyle ticaret savaşları ve tweet ile idare dönemi yeniden başlayabilir.
Trump’ın Gümrük Vergileri Gerçek Olacak mı?
Trump’ın Gümrük Vergileri Gerçek Olacak mı?
Kaotik politika oluşturma süreci yeni ithalat vergilerinin gelmesini geciktirebilir.