Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

İş Dünyası

Yönetim Kurulları Öz Eleştiri Yapıyor mu?
Şirketlerin yönetim kurulu üyeleri kendilerini başarılı buluyorlar. Tabi bu onların fikri…
  • 3 Mayıs 2024 10:48
  • Yeşim Tohma
Yönetim Kurulları Öz Eleştiri Yapıyor mu?

Yönetim kurulu bir şirketin en üst seviyedeki yönetim organı ve bir numaralı rolü şirketin stratejilerinin ve risk yönetiminin etkinliğinin gözetilmesi. Yani bir şirketin yönetim kurulu ne kadar tecrübeliyse, farklı yetkinliklere ve bakış açılarına sahipse ve görevlerini layıkıyla yerine getirmek için yeterli zamanı ayırıyorsa şirketin de başarılı olma ihtimali de o kadar yüksek olacaktır değil mi? Peki yönetim kurulları kendilerinden beklenenleri ne kadar doğru ve yeterli yaptıklarını düşünüyor? Birçoğuna göre bu oran oldukça yüksek. Tabi bu onlara göre…


Geçtiğimiz günlerde Protiviti, BoardProspects ve Broadridge şirketleri tarafından hazırlanan Küresel Yönetim Kurulu Yönetişim anketi (Global Board Governance Survey) sonuçları açıklandı. Binden fazla üst düzey yönetici ve yönetim kurulu üyesi arasında yapılan bu araştırma üst yönetim ve yönetim kurulu üyeleri arasında, yönetim kurulunun işleyişi ve etkinliğine ilişkin bakış açılarını analiz ediyor ve ayrıştığı kritik noktaları tespit ediyor.


Dikkatimi çeken noktalardan biri üst düzey yöneticilerin yönetim kurullarının kendi performanslarını etkili bir şekilde değerlendirmediklerini düşünüyor olmaları. Anket, düşük performans gösteren yönetim kurulu üyelerinin doğru bir şekilde değerlendirilmesinde ve gerektiğinde görevden alınması süreçlerinde iyileştirme yapılması gerektiğine işaret ediyor. Ayrıca yöneticiler, yönetim kurulunun şirkete daha fazla zaman ayırması gerektiğini ve üyelerin toplantılara daha hazırlıklı gelmeleri gerektiğini düşünüyor. Çalışmanın sonuçlarına göre yönetim kurulu üyelerinin yüzde 95’i, yönetim kurulunun toplantılar sırasında yapıcı bir şekilde etkileşime girdiğine ve detaylı sorular sorduğuna inanıyor; buna karşılık üst düzey yöneticilerin değerlendirmesine göre bu oran yüzde 80. Arada oldukça ciddi bir fark var!


Dünyada durum böyleyken Türkiye’de nasıl diye baktığımızda, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin (TKYD) yayınladığı 2022 Kurumsal Yönetim Değerlendirme Raporunda yer verilen bazı veriler oldukça dikkat çekici ve bahsettiğim anketin çıktıları açısından ele alınması gereken konular. Bunlardan ilki kurumsal yönetim uyum düzeyi karşılaştırmasında yönetim kurulu bölümünün yıllardır en düşük uyum seviyesinde kalması. BIST 100 endeksinde yer alan şirketlerde genel uyum oranı yaklaşık yüzde 84 iken, yönetim kurulu başlığı özelinde bu oran yüzde 76. Yine bu bölümün alt başlıklarına indiğimizde görüyoruz ki kişi bazında ücret açıklanması, üyelerin sadece bir komitede görev almaları ve şirket dışındaki görevlerinin sınırlandırılması, kadın üye oranı ve yönetim kurulunun yapısı ile performans değerlendirmesi sınıfta kalınan konular. Daha da ötesi, şirketlerin gelecekte de uymayı “planlamadığı” konuların başrolünde yine yönetim kuruluna ilişkin başlıklar bulunuyor. Burada bahsi geçen şirketler BIST 100 şirketleri yani Türkiye’nin halka açık en değerli yüz şirketi. Bu şirketler yönetim kurullarına atayacak yeterli bilgi ve tecrübeye sahip kişi mi bulamıyorlar yoksa geleneksel bakış açısına takılıp kaldıkları için mi ilerleyemiyorlar? BIST 100 şirketlerinin yönetim kurulu üyelerinin yer aldığı komite sayısı veya üyesi olduğu şirket sayısını sınırlandırmamasının temel sebebi nedir? Veya toplam yönetim kurulu üye sayısı 800 civarında olan Türkiye’nin önde gelen bu şirketlerinin günümüzde uluslararası standartlarla kıyaslandığında düşük bile kalan yüzde 25 kadın üye oranını hedeflememesi bile garip değil mi? Bu soruları her yönetim kurulu kendine sormalı. BIST 100 şirketlerinin, dijital çağın yeniden şekillendirdiği küresel rekabette yer bulabilmesi için biraz da bu tarz geleneksel uygulamalardan ve düşüncelerden uzaklaşıp profesyonel bir bakış açısıyla kendini eleştirmesi, yenilemesi ve geliştirmesi gerekiyor.



Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 28. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 28. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Dengesizlikler Savaşı…
Dengesizlikler Savaşı…
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
Binance’in Patronu CZ’ye Hapis Cezasının Perde Arkası
Binance’in Patronu CZ’ye Hapis Cezasının Perde Arkası
Eski Binance CEO’su, 4 ay hapis cezası alarak ABD’nin gelmiş geçmiş en zengin mahkumu oldu. Ancak, şirketin yönetim kurulundaki arkadaşları, borsadaki hisseleri ve çocuklarının annesinin gösteriyi yönetmeye yardım etmesiyle, CZ’nin hapis cezası şirketin durumunun netleşmesi nedeniyle olumlu bir gelişme olabilir.
Değişimin Dönüşümün Hızına Hazır mıyız?
Değişimin Dönüşümün Hızına Hazır mıyız?
1970’den bu yana teknoloji daha da hızlı gelişti, yaşamlarımız, mobiliteden sonra elektrikli mobilite ile tanıştı ve daha da hızlı hayatımızda olmaya devam ediyor.
Hazır Mayıs da Gelmişken...
Hazır Mayıs da Gelmişken...
Gemileri büyütme vakti geldi. Büyütecek parası olmayanlar için ise bir şirketin satışı için ele alınacak koşullara değinmek gerekir.
Hazırlanın, Türkiye İki Ay Sonra “Gri Liste”den Çıkıyor
Hazırlanın, Türkiye İki Ay Sonra “Gri Liste”den Çıkıyor
Türkiye’nin 2021 yılı Ekim ayından beri bulunduğu Gri Liste’den Haziran sonunda çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor.
“Teknopark 5.0 Olmaya Çalışıyoruz”
“Teknopark 5.0 Olmaya Çalışıyoruz”
Dünyanın en iyi kuluçka merkezleri içerisinde ilk 10’da yer alan YTÜ Yıldız Teknopark, “Teknopark 5.0” adını verdiği yapıya dönüşerek, tüm operasyonlarını mekana bağımlı olmaktan çıkarıp dijitale taşımak istiyor. Uluslararası ofisler ile girişimcilerin ihracat kapasitesinin artırılması hedeflenen YTU Startup House bünyesinde ise globaldeki etki alanının genişletilmesi planlanıyor. Dubai ve Taşkent’in ardından Nisan 2024’te Londra’da açılan YTU Startup House’un radarında Hollanda, Almanya ve ABD bulunuyor.
Kuyuya Salınmak, Kuyudan Çıkmak
Kuyuya Salınmak, Kuyudan Çıkmak
Negatif duygular sadece dünyaya bakış açımızı şekillendirmiyor, bizi de yavaş ama kesin bir şekilde dönüştürüyor.
Teknoloji Devleri 2024’te de Yükselişte: Balon mu, Büyüme mi?
Teknoloji Devleri 2024’te de Yükselişte: Balon mu, Büyüme mi?
Muhteşem Yedili’nin rallisi ve risk iştahındaki artış: “Teknoloji Sektöründe Köpük Mü Var?” sorusunu akıllara getirse de, bu şirketler devasa nakit akışına sahip favori şirketler olmaya devam ediyor.
BIST Hisselerin Yarısıyla Rekordan Rekora Koşuyor
BIST Hisselerin Yarısıyla Rekordan Rekora Koşuyor
Borsa İstanbul yerel seçimlerin tamamlanmasının ardından Nisan ayında birbiri ardına tarihi zirvelere ulaşarak 10 bin puanı aştı. Endeksin zirve yolculuğuna hisselerin ancak yarısı eşlik edebildi. Birçok hisse zirvelerinin uzağında kaldı.
E-İhracat Fırsatları: Türkiye Dünya Pazarlarına Nasıl Açılıyor?
E-İhracat Fırsatları: Türkiye Dünya Pazarlarına Nasıl Açılıyor?
Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunan ve ülkenin global ticaretteki rekabetçiliğini artıran e-ihracat KOBİ’lere büyük fırsat sunuyor
Çok Uluslu Şirketler Afrika’dan Çekiliyor
Çok Uluslu Şirketler Afrika’dan Çekiliyor
Çok uluslu şirketler onlarca yıl süren iyimserliğin ardından, Afrika’da iş yapmanın zorlukları karşısında giderek daha fazla hayal kırıklığına uğruyor.
Evini Sırtında Taşıyanlar
Evini Sırtında Taşıyanlar
Pek çok insan karavanla tatil yapmanın ya da karavanda yaşayıp gezmenin hayalini kuruyor. Karavan satışları ve üretimi son 1 yılda yüzde 65-70 oranında arttı. Türkiye’de ise 200 binden fazla kayıtlı karavan bulunuyor. Peki hem tatilin hem de karavanda yaşamanın maliyeti nedir?
Biden’ı Benzin Fiyatları Yolda Bırakabilir
Biden’ı Benzin Fiyatları Yolda Bırakabilir
Benzin fiyatları bu yıl şimdiden yüzde 18 arttı, ancak Kongre bazı üretici ülkelere daha sert yaptırımların uygulanmasını istiyor.
Hasta Adam İyileşiyor mu?
Hasta Adam İyileşiyor mu?
Dünyanın en yaşlı kıtası Avrupa son yıllarda yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen hasta yatağından çıkmak için ciddi mücadeleler veriyor. Atılan adımlar yavaş yavaş meyvesini gösterse de kıta Avrupa’sının ekonomisine baharın ne zaman geleceği akıllarda büyük soru işaretlerine neden oluyor.
Modi’nin Çılgın Projesinde 20 Trilyon Dolar Eksik
Modi’nin Çılgın Projesinde 20 Trilyon Dolar Eksik
Ülkenin hükümetin 2047 yılına kadar gelişmiş ülke statüsüne ulaşma hedefi için GSYH’sinin 6 kat artması gerekiyor.
Daha Borçlu ve Daha Bölünmüş Bir Dünya
Daha Borçlu ve Daha Bölünmüş Bir Dünya
Küresel ekonomi bir gerileme döneminden kurtulmuş olabilir, ancak savaşlar ve ekonomik milliyetçilik birçok ülkeyi daha kötü hale getirebilir.
Küskün Yabancıyla İlk Bakışmalar
Küskün Yabancıyla İlk Bakışmalar
Ekonomi politikasının normalleşmesi, yabancı yatırımcılar için Türk şirketlerinin cazibesini artırdı. Önceki 2,5 yıl çok ucuza fonlandığı için satışa gönülsüz olan şirket hissedarları için ise ortam değişti. Patronlar faize paralel artan kredi maliyetleri nedeniyle nakit akışı bozulduğu için artık teklifleri “dinliyor.” Yabancı yatırımcı yüksek iç verim oranı ve sürdürülebilir iş modeli arıyor. Şirket hissedarları ise değerlemenin cazibesi ile çıkış kararı arasında “en doğru”yu bulmaya çalışıyor
Elon Musk ve Jeff Bezos’un Yeni Ay Yarışı
Elon Musk ve Jeff Bezos’un Yeni Ay Yarışı
Milyarderlerin düello halindeki uzay şirketleri NASA’nın astronotları yarım asır sonra ilk kez Ay’a götürme planını destekliyor.