Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

İş Dünyası

Yönetim Kurullarında Dünyadaki Son Trendler
Yönetim kurulları bağımsızlık, çeşitlilik, deneyim ve performans değerlendirmesi gibi faktörler göz önünde bulundurularak inşa edilmeli.
  • 4 Aralık 2023 11:49
  • Yeşim Tohma
Yönetim Kurullarında Dünyadaki Son Trendler

Yönetim kurulları da tıpkı şirketler gibi eskiden daha statik bir yapıya sahipken günümüz dinamiklerine uyum sağlamak için değişmeye başladı. Bu değişimin temelinde iş dünyasındaki dönüşüm olsa da yatırımcıların ve düzenleyici kurumların da önemli bir itici güç olduğunun altının çizilmesi önem arz ediyor.


Dünyadaki genel trendlere ve iyi uygulamalara baktığımızda, şirketin denetim ve gözetiminden sorumlu en üst organı olarak yönetim kurullarının yeni stratejileri kurgularken oluşan veya oluşabilecek fırsat ve riskleri daha etkin ve proaktif olarak değerlendirebiliyor olması gerektiğine dair beklentilerin yansımalarını görebiliyoruz. Bu kapsamda da bağımsızlık, çeşitlilik, üye sayısı, ortalama üye yaşı, görev süreleri, tecrübe alanları ve performans değerlendirmesi gibi konu başlıkları bir hayli karşımıza çıkıyor.


Yönetim kurulunun bağımsızlığı açısından değerlendirdiğimizde Türkiye’deki halka açık şirketlerin genel olarak SPK’nın zorunlu tuttuğu oranlarda bağımsız üye atadıklarını görüyoruz. Burada etkili faktörlerden biri ABD, İngiltere ve birçok Avrupa ülkesindeki dağınık ortaklık yapılarına ve yüksek halka açıklık oranlarına karşın Türkiye’de yönetim kontrolünün ana ortaklarda olması ve ortalama halka açıklık oranlarının yüzde 25 yüzde 30 civarında olması.


Yönetim Kurullarında Dünyadaki Son Trendler

Yönetim kurulunun çeşitliliği perspektifinden bakıldığında ise kadın üye sayısının önceki yıllara göre bir miktar arttığını ancak karşılaştırmalarda geride kaldığını görüyoruz. Heidrick & Struggles’ın Board Monitor 2023 raporundaki verilere göre 2022 yılında yapılan yönetim kurulu atamalarının ABD’de yüzde 40’ı, Avrupa’da yüzde 49’u ve Birleşik Krallık’ta ise yüzde 58’i kadın üyelerden oluşuyor. Kadın yönetim kurulu başkanı rakamları ise gerek Türkiye’de gerekse de diğer pek çok ülkede tek hanede kalmış görünüyor.


Son yıllarda yapılan yönetim kurulu atamalarında en yüksek talep uluslararası tecrübeye olmakla birlikte, dikkat çeken başka bir konu sürdürülebilirlik ve siber güvenlik alanlarında tecrübesi olan üyelerin yönetim kurullarına atanması. Heidrick & Struggles’ın Board Monitor 2023 raporlarındaki verilere göre 2022 yılında yapılan yönetim kurulu atamalarının ABD’de yüzde 25’i, Avrupa’da yüzde 19’u ve Birleşik Krallık’ta yüzde 31’i sürdürülebilirlik komitesi deneyimi olan üyelerden oluşuyor. Bu oranlar siber güvenlik tecrübesi açısından ise ABD’de yüzde 14, Avrupa’da yüzde 5 ve Birleşik Krallık’ta yüzde 3.


Peki yönetim kurulları değişim ve gelişim ihtiyaçlarını neye göre belirliyorlar? Tabi ki dünyadaki gelişmeler, iyi uygulamalardan ve başarı hikayelerinden ilham alınması oldukça doğal. Ancak her şirketin ve yönetim kurulunun da dinamiğinin farklı olduğunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla, şirketlerin ihtiyacı olan yapıyı faaliyet gösterdikleri coğrafyalar, sektörler ve ilgili düzenlemeler ve buralarda öngördükleri önemli değişiklikler çerçevesinde inşa etmeleri gerekliliği muhakkak. Bunun için de öncelikle yapısına, yetkinliğine ve işleyişinin etkinliğine ilişkin değerlendirmeleri düzenli olarak yapıyor olmalı. Diğer ülkelerin verileri çok farklılık göstermekle birlikte, BIST 100 endeksinde yer alan şirketlerin açıkladığı kurumsal yönetim uyum raporu verilerine göre, şirketlerin yüzde 33’ü yönetim kurulu performans değerlendirmesi yaparken, sadece yüzde 5’i bu konuda bağımsız uzmanlardan yararlanıyor. Bu, Türkiye için oldukça düşük bir oran olarak değerlendirilebilir.


Sonuç olarak, yönetim kurulları, günümüzün dinamik iş ortamında etkin bir şekilde faaliyet gösterebilmek ve sürdürülebilir başarı elde edebilmek için sürekli olarak değişim ve gelişime açık olmalı ve bağımsızlık, çeşitlilik, deneyim ve performans değerlendirmesi gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, kendi özel dinamiklerine uygun yapılarını inşa etmeliler. Türkiye’deki şirketlerin bu yönde attıkları adımların artarak devam etmesinin küresel başarı açısından da önemli rol oynayacağını göz ardı etmemek gerekir.


Yönetim Kurullarında Dünyadaki Son Trendler

Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Tarımda Geç Gelen “Bahar”
Tarımda Geç Gelen “Bahar”
Türkiye’nin tarımda yıllardır devam eden sorunlarının çözümü için önemli adımlar gelmeye başladı. Sözleşmeli tarım, 2 yıl boş kalan arazilerin kiralanması, planlı üretim gibi hamleler, “reform” arayışının başlangıcı olabilir mi?
Ekonomik Dalgalanmalarda C-Suite İçin Dijital Öncülük Misyonu
Ekonomik Dalgalanmalarda C-Suite İçin Dijital Öncülük Misyonu
C-Suite liderlerinin şirket içinde dijital öncülük çağını başlatması için, teknolojik araçları benimsemekten öteye geçmesi gerekiyor.
Yüzde 5 Efsanesi
Yüzde 5 Efsanesi
Yüzde 5 büyüme potansiyelimizi gelişmiş bir ülke olana kadar sağlamak istiyorsak öncelikle yapısal reform kavramının içini doldurmamız gerekiyor.
Uzun Vadede Değer Üretmek Diye Bir Şey Var mı Gerçekten?
Uzun Vadede Değer Üretmek Diye Bir Şey Var mı Gerçekten?
Uzun vadede hayatta kalabilmek müşterinizin bugün ne istediğinden çok gelecekte ne isteyebileceğini öngörebilmekten geçiyor.
Bilgisayarlar Yapay Zekânın Gelişim Hızını Yakalama Peşinde
Bilgisayarlar Yapay Zekânın Gelişim Hızını Yakalama Peşinde
Yapay zekânın hızlı gelişimiyle birlikte pil ömrü uzun, daha hızlı ve verimli bilgisayarlara ihtiyaç arttı. Bunu sağlamak üzere daha güçlü işlemciler üzerinde çalışan bilişim sektöründe Intel tanıttığı yeni işlemcisiyle bir adım öne çıkmış görünüyor.
Amerika, Bazı Yapay Zekâ Ürünlerini Avrupa’da  Piyasaya Sürmüyor
Amerika, Bazı Yapay Zekâ Ürünlerini Avrupa’da Piyasaya Sürmüyor
Meta ve Apple, Avrupa’daki düzenleyici atmosferi gerekçe göstererek önemli yapay zekâ ürünlerini kıtada piyasaya sürmüyor. Ancak bu hamle daha önce de görülmüştü.
Vadeli İyimserlik
Vadeli İyimserlik
Orta Vadeli Program’da gelecek yıl büyümenin potansiyeline yakın seyredeceği, enflasyonda ise sert düşüş yaşanacağı öngörüldü. Ekonomistler, 2025 için TCMB’nin potansiyel altı büyüme gösteren “çıktı açığı” beklentisiyle OVP’nin yüzde 4’e hızlanmasını bekleyen tahmini arasında hangisine “yakınsayacak?”
Kadınlar Yapay Zekâ Kullanımında Erkeklerin Gerisinde Kalıyor
Kadınlar Yapay Zekâ Kullanımında Erkeklerin Gerisinde Kalıyor
Yapay zekânın hızlı gelişimi iş hayatında cinsiyet eşitsizliğinin artmasına neden olabilir. Kadınların yapay zekâ kullanımında erkeklerin gerisinde kalması, gelecek yıllarda kariyerleri için tehdit oluşturuyor. Çözüm ise eğitimde fırsat eşitliği, yeterli mentorluk ve destek ağlarında yatıyor.
Türkiye’nin Stratejik Hamlesi, BRICS ve Çok Kutuplu Dünya Ekonomisine Hazırlık
Türkiye’nin Stratejik Hamlesi, BRICS ve Çok Kutuplu Dünya Ekonomisine Hazırlık
Türkiye, BRICS ülkeleriyle stratejik ilişkiler kurarak ve Asya merkezli jeoekonomik fırsatları değerlendirerek küresel ekonomik arenada önemli bir rol oynayabilir.
Almanya’da Aşırı Sağın Yükselişinin Sırrı Ne?
Almanya’da Aşırı Sağın Yükselişinin Sırrı Ne?
Nazi sloganlarını benimseyen ve ülkede Yahudi soykırım anıtı dikildiği için buna “Utanç Anıtı” adını veren aşırı sağcı Björn Höcke, nasıl oldu da 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez Nazi sempatizanı bir partiyi Thüringen’de iktidara taşıdı?
Eurobond İhraçlarının Altın Yılı
Eurobond İhraçlarının Altın Yılı
“Rasyonel” politika, düşen CDS ve pahalanan TL krediler, eurobond ihraçlarını uçurdu. Türkiye yılbaşından bu yana gerçekleştirdiği 20 milyar doları aşan rekor eurobond ihracıyla uluslararası finansman sahnesinde yerini sağlamlaştırdı. Hem kamu hem de özel sektörün güçlü hamleleriyle dikkat çeken Türkiye, küresel yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor.
Jules Verne Dünyasında Yol Almak: Yirminci Yüzyılda Paris
Jules Verne Dünyasında Yol Almak: Yirminci Yüzyılda Paris
“Bilim Kurgunun Babası” Jules Verne, buharlı gemiler ve telgraf çağında yaşadı ama bir asırdan fazla bir süre boyunca icat edilemeyecek teknolojileri hayal edebildi.
Çin Afrika Limanlarına Para Akıttı
  • 6 Eylül 2024 14:41