Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

Yüzde 30 ve Altı
Yılın son haftasını geride bırakırken Aralık ayında ekonomi gündeminin odağında olan iki önemli konu sonuca ulaştı.
  • 27 Aralık 2024 01:06
  • Dr. Ali Yürüdü
Yüzde 30 ve Altı

Her sene olduğu gibi, bir seneyi daha uğurlarken yoğun bir son hafta içerisindeyiz. Bu hafta Türkiye’nin jeopolitik ve siyaset gündeminin dışında doğrudan ülkemizde yaşayan herkesin yaşam ve refah standardını etkileyecek iki önemli gündem maddesi açıklığa kavuştu.


Öncelikle asgari ücret diyelim. 2025 yılında uygulanacak asgari ücret, geçen yıla göre yüzde 30 oranında zamlandı. Brüt asgari ücret 26 bin 5 lira, net asgari ücret ise 22 bin 104 lira oldu. Asgari ücret, bilindiği gibi hepimizi doğrudan ya da dolaylı olarak etkiler. Genel sağlık sigortası priminden, kısa çalışma ödeneğine, sigortadan, askerliğe kadar devlete yapılan ödemeler, yükümlülükler ya da devletin vatandaşlara yaptığı ödemelerde birçok kalem yüzde 30 oranında zamlanmış oldu.


Asgari ücrete yapılan zamma kabaca baktığımızda konuyu üretim ve tüketim açısından ele alalım. Başlıca üretimde sanayi sektörü üzerinden gidecek olursak, sanayici açısından üretim yaparken işçilik maliyetlerinin toplam maliyetler içerisindeki payı yüzde 10 ila yüzde 15 civarındadır. Dolayısıyla işçilik maliyetlerindeki yüzde 30’luk artış, aynı kar marjını korunduğu varsayımı altında doğrudan işçilik maliyetindeki artışın satış fiyatına yansıtıldığını düşünürsek, satış fiyatını yüzde 3 ila yüzde 4,5 arasında artırır.


Hizmet sektöründe ise işçilik maliyetlerinin toplam maliyetler içerisindeki payı çok daha fazladır. İşçilik maliyeti, örneğin turizm sektöründe faaliyet gösteren bir şirketten yola çıkarsak toplam maliyetler içerisinde yüzde 20 ila yüzde 30 arasında yer tutar. Dolayısıyla burada yüzde 30’luk asgari ücretin, hizmetin satış fiyatına etkisi 6 ila 9 aralığına tekabül eder. Bu varsayımlardan yola çıkarak, ekonominin yarısı üretim yarısı hizmet sektöründen oluşuyor dersek, yapılan asgari ücretin doğrudan satış fiyatlarına yansıtıldığı varsayımı altında 4,5 ila 6,75 aralığında bir fiyat artışı yaratma ihtimali doğurur. Burada bahsettiğime ufak bir parantez açmakta fayda var: Kabaca ekonominin yarısı üretim yarısı hizmet sektörü diye varsayıyorum ve işçilik maliyetindeki artışın tamamı satış fiyatına yansıtılır şeklinde düşünerek bir aralık belirliyorum. Ancak bu hesabın daha ince ve detaylı halleri de çeşitli mecralarda bulunabilir belki ama burada belirttiğim hesabın tamamen söz konusu varsayımlar altında olduğunun altını çizmekte fayda var.


Diğer yandan geride bıraktığımız Merkez Bankası kararına göre politika faizimiz 2,5 puanlık bir indirimle yüzde 50 seviyesinden yüzde yüzde 47,5 seviyesine indirildi. Diğer yandan faiz koridoru 600 baz puandan 300 baz puana daraltıldı. Her ne kadar politika faizindeki indirim 2,5 puan ile piyasadaki medyan beklenti olan 1,5 puanın üzerinde olsa da, koridorun daraltılması biraz korunaklı bir indirime gidildiğini anlatıyor bence. Diğer yandan faiz indirimine gerekçe gösterilen öncü verilerin Aralık’ta enflasyonun ana eğiliminde düşüşe işaret etmiş olmasını Aralık enflasyonumuz Ocak ayında açıklandığında detayları ile öğrenmiş olacağız. Diğer yandan Merkez Bankası toplantı sayısının 12’den 8’e düşürülmesi de açıklanan bir başka önemli karar oldu. Zira yılın ilk aylarında enflasyon yüksektir. 250 baz puanlık faiz indiriminin devamını öngörmenin, enflasyon gerçeklerinden kaynaklı yılın ilk yarısında zorlu olabilir diye düşünüyorum. Nitekim asgari ücretin 2025 yılında ezilmeden yüzde 30’luk artışla reel olarak korunabilmesi için MB’nin son açıklanan Enflasyon Raporu’ndaki 2025 yılsonu enflasyon hedefinin yüzde 21 olduğunu ve bu seneyi bitirdiğimiz yüzde 45’ten buralara düşmesini beklediğini unutmamakta fayda var.


Özetlemek gerekirse yılı yüzde 45 civarında bir enflasyon ile bitiriyoruz. Önümüzdeki sene sonu için MB’nin enflasyon beklentisi son açıklanan Enflasyon Raporu’na göre yüzde 21. Asgari ücrete ise yüzde 30 zam yapıldı. Dolayısıyla gerçekleşen enflasyona göre altında, beklenen enflasyonun ise üzerinde bir zam oranından bahsediyoruz. Asgari ücretli yüzde 30 zamlı ücreti ile 2025 yılını geçirirken, işveren kanadında işçilik maliyetleri diğer gelişen ülkelere göre yüksek kalıyor ve yüksek faizden kaynaklı zaten hem iç hem de dış talebin zayıflığı maliyet artışlarını satış fiyatlarına yansıtmayı zorlu kılıyor. Eğer yansıtılmazsa da kar marjlarının üzerinde baskının kalmaya devam edeceğini anlatıyor. Dolayısıyla önümüzdeki sene enflasyon hedeflerinin tutması için faiz konusunda artık nadir olan her toplantının daha dikkatle takip edilmesi ve sene sonuna kadar satılan her ürünün fiyat artışının aylık ortalama yüzde 1,75’i aşmadığını yakinen izlememiz gerektiğine işaret ediyor.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Yarı İletkende Güç Oyunu
Yarı İletkende Güç Oyunu
Dot-com balonundan küresel finans krizi ve pandemi sürecine kadar yasanan dalgalanmalar, yarı iletken pazarını ve teknoloji devlerinin yatırım stratejilerini etkiledi. Microsoft, 2024’te Nvidia’nın Hopper nesil çiplerinin lider alıcısı olurken, jeopolitik gerilimler ve ticaret kısıtlamalarının yeni yılda sektörde dengeleri degistirmesi bekleniyor.
Yanlış Barışın Maliyeti Savaştan Daha Ağır Olabilir
Yanlış Barışın Maliyeti Savaştan Daha Ağır Olabilir
Trump savaşları bitirme vaadiyle geliyor ancak kötü bir barış anlasması, gelecekte olası saldırganlığı caydırmanın hali hazırda yüksek olan maliyetini daha da artırabilir.
İhtiyatlı Güvercin
İhtiyatlı Güvercin
Merkez Bankası, politika faizini beklentilerin üzerinde indirdi. Ancak önümüzdeki süreçte ihtiyatlı duruş sergileyeceğini belirterek, önceden belirlenmiş bir patikada faiz indirim döngüsüne girilmediği mesajını verdi.
“50 Yılda Asgari Ücretin Milli Gelirdeki Payı Yarıya İndi”
“50 Yılda Asgari Ücretin Milli Gelirdeki Payı Yarıya İndi”
Asgari ücretin net 22 bin 104 TL, brüt ise 26 bin TL belirlenmesinin ardından tartışmaların bu yıl daha büyük olmasının altında yatan neden asgari ücretin yüzde 50’ye varan oranda yaygın ve ortalama ücrete dönüşmesi. Dolar bazında ya da diğer ülkelerle kıyaslama dışında bir kriter daha var. O da asgari ücretin kişi başına gelire oranı. 1974’te brüt asgari ücretin kişi başına gelire oranı yüzde 80 seviyesindeyken son açıklanan rakamla 2025 program hedefine göre bu oran yüzde 43’e düşmüş olacak.
Geleceği Şekillendiren Güçler: Kuantum Çipler ve Nükleer Enerji
Geleceği Şekillendiren Güçler: Kuantum Çipler ve Nükleer Enerji
Yapay zekânın yükselişi ve veri merkezlerinin enerji ihtiyacı nükleer rönesansı başlatırken, kuantum çipler devrimsel bir teknoloji ile nanosaniye hesaplamaları hayatımıza getirdi. Bu iki tema, 2024 yılında yatırımcılara yeni fırsatlar sundu.
Kalabalık Yalnızlık: Ekonomik ve Psikolojik Perspektiften Bir Analiz
Kalabalık Yalnızlık: Ekonomik ve Psikolojik Perspektiften Bir Analiz
Modern dünyanın çözüm bekleyen en önemli problemlerinden biri olan kalabalık yalnızlık, bireysel düzeyde olduğu kadar toplumsal ve ekonomik boyutlarıyla da ele alınmalı.
Türkiye Çin Akınına Ne Kadar Hazır?
Türkiye Çin Akınına Ne Kadar Hazır?
Çinli markalar, güçlü üretim altyapıları ve ölçek ekonomileri sayesinde küresel otomotiv pazarında hızla büyürken Türk otomotiv sektörünün rekabete hazır olması için çok yol kat etmesi gerekiyor.
Otomotiv Tedarik Sanayi Daralıyor mu?
Otomotiv Tedarik Sanayi Daralıyor mu?
Otomotiv Sektörünün olmazsa olmazı tedarik sanayisi zor bir seneyi geride bırakıyor. Yıl içinde yaşanan gelişmeler ve para politikasındaki sıkı duruş üreticilerin rekabet gücünü zayıflattı. Önümüzdeki yılın planlarını yapan sektör 2025 hedeflerinden ödün vermemek için ciddi düzenlemelere ihtiyaç olduğunu dile getiriyor.
Shenzhen: Balıkçı Köyü’nden, Otomotivin Dönüşüm Merkezine
Shenzhen: Balıkçı Köyü’nden, Otomotivin Dönüşüm Merkezine
Shenzhen, 40 yıldan biraz fazla sürede küçük bir balıkçı köyünden küresel bir ekonomik güç merkezine dönüşürken, son dönemde özellikle yeni ekosistemini şekillendiren yenilikçi, kapsayıcı, genç ve yüksek teknolojileri yaratarak dikkat çekiyor.
Brezilya’nın “Simyacı” Macerası
Brezilya’nın “Simyacı” Macerası
Tropiklerin Trump’ı Bolsonaro sonrası Lula ile yeni bir rotaya giren Brezilya, 2024’ü hareketli günlerle geride bırakıyor. Öyküde Paulo Coelho’nun Simyacı’sındaki gibi endişe de var, deneyim de!
Dünya Ticaret Örgütü Yapay Zeka Raporu ve Uluslararası Ticaretin Geleceği
Dünya Ticaret Örgütü Yapay Zeka Raporu ve Uluslararası Ticaretin Geleceği
DTÖ Trading with Intelligence raporu, Yapay zekanın uluslararası ticaret üzerindeki etkilerini derinlemesine ele alırken bu alandaki düzenleyici yaklaşımların geleceğini de tartışıyor.
Kentsel Parıltı ve Kırsal Karanlık: Özel Ekonomik Bölgelerden Ne Beklemeli?
Kentsel Parıltı ve Kırsal Karanlık: Özel Ekonomik Bölgelerden Ne Beklemeli?
Kentler ile kırsal kesim arasındaki gelişmişlik ve kalkınma farkını kapatmakta özel ekonomik bölgeler çare olur mu?
2025'te İzlenmesi Gereken 50 Şirket
2025'te İzlenmesi Gereken 50 Şirket
Giyim ve otomobilden finans ve gıdaya kadar çesitli sektörlerde yaklasık 2 bin sirketi takip eden Bloomberg Intelligence analistleri, önümüzdeki yıl dikkatle izlenmeye deger 50 şirket belirledi. Bu analiz, yeni yönetim, varlık satışları veya satın almalar ve yeni ürün ve hizmet planları gibi değişim için olası katalizörleri bir araya getiriyor. Bloomberg Intelligence, listeyi oluştururken yeni ABD yönetiminin politikalarının potansiyel etkilerine, devam eden jeopolitik çatışmalara ve yapay zekâ ile elektrikli araçların yükselişini de içeren hızlı değişimlere odaklandı.
Beynin Haritasını Çıkarmak İçin Yeni Bir Yöntem: Virüs Bulaştırmak
Beynin Haritasını Çıkarmak İçin Yeni Bir Yöntem: Virüs Bulaştırmak
E11 adlı bir laboratuvar, fare beyninin ayrıntılı bir haritasını çıkarmak için yeni bir teknik üzerinde çalışıyor.
Çin’in Konut Sektörünü Kurtarma Çalışmaları Umut Vaat Etmiyor
Çin’in Konut Sektörünü Kurtarma Çalışmaları Umut Vaat Etmiyor
Asya’nın en büyük ekonomisinde hükümet müdahalesinin sınırları, ev fiyatlarının düşmeye devam ettiği Zhengzhou’da açıkça görülüyor.